Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/idrotten-far-500-miljoner-kronor-i-stod/

Sport

Idrotten får 500 miljoner kronor i stöd

01:50. Regeringen skjuter till en miljard kronor till kultur- och idrottsvärlden som krisstöd på grund av coronaviruset.

Regeringen kommer fördela 500 miljoner kronor till svenska idrottsrörelsen.

– Det här är ett direkt stöd till idrottsklubbarna, säger idrottsminister Amanda Lind.

Evenemang efter evenemang har ställts in och Riksidrottsförbundet (RF) uppskattar att idrottsföreningarna förlorar minst 500 miljoner kronor under perioden mars-april.

– Det är 500 miljoner för två månader. Skulle det här fortsätta så kan du gissningsvis säga en miljard på fyra månader. Det gör ju att uthålligheten blir av stor betydelse, vi kan inte bara titta på vad som händer i mars och april, det är kanske den största utmaningen vi står inför, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

I slutet av juni kommer RF med en ny uppskattning av hur många miljoner idrottsrörelsen gått miste om på grund av coronaviruset.

– Den listan kommer att se annorlunda ut, vissa idrotter har avslutat och andra gått i gång. Det betyder att vi måste titta lite vidare på den ekonomiska frågan, säger Eriksson.

Ishockeyn är en av de sporter som uppskattas ha förlorat mest i coronakrisen. Landets idrottsföreningar får nu ett stödpaket på 500 miljoner kronor av regeringen.
Ishockeyn är en av de sporter som uppskattas ha förlorat mest i coronakrisen. Landets idrottsföreningar får nu ett stödpaket på 500 miljoner kronor av regeringen. Foto: Maja Suslin/TT

I början av veckan gick RF ut med att idrottsrörelsen måste kompenseras för det kraftiga ekonomiska bortfallet och i onsdags överräckte Eriksson ett underlag om kompensation till idrottsminister Amanda Lind (MP).

På fredagsförmiddagens pressträff meddelade regeringen att man går in och stöttar idrottsrörelsen.

– Det blir ett akut stöd på en miljard kronor till kulturen och idrott för att lindra effekterna av de nya coronaviruset, säger Lind.

– Det är bra att regeringen svarar så pass kvickt, säger Björn Eriksson till DN.

Ishockeyn, som avslutades innan grundserien var slutspelad, är än så länge värst drabbad och beräknas förlora 196 miljoner.

Totalt har 1.800 idrottsevenemang ställts in, allt från slutspel i bollsporter, alpina världscuptävlingar och fotbollslandskamper till mindre föreningsevenemang och ungdomscuper.

– Det är bra att idrotten får fördela pengarna. Det gäller att hitta en bra balans mellan stora evenemang och ideella krafter, säger Eriksson.

Beslutet att tillåta högst 500 personer på ett evenemang har slagit hårt mot idrotten.

– Det var ett beslut som var extra ordinärt men helt nödvändigt för att stoppa smittspridningen. Det är få sektorer som är så beroende av att folk samlas som kulturen och idrotten, säger Lind.

Liberalernas Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet, var också med på presskonferensen.

– Vi behöver egentligen mer idrott och kultur i den tid som är men det är svårt att få till. Nu tilldelas idrotten medel till idrottsföreningar som inte kan arrangera idrottsevenemang, cuper, matcher och elitsatsningar.

När idrottsföreningarna kan få del av miljonerna kan Nylander inte svara på.

– Men vi ska försöka få det här beslutet genom riksdagen så snabbt som möjligt.

Björn Eriksson menar att idrottsrörelsen kan vara en stor kraft när det gäller att bekämpa nya coronaviruset.

– Idrotten har en fruktansvärd kraft, väldigt många föreningar kan göra fina insatser för att hjälpa till.