Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/idrotten-sade-ja-till-nya-anslutningsregler-och-oppnar-for-uteslutning-av-tva-forbund/

Sport

Idrotten sade ja till nya anslutningsregler och öppnar för uteslutning av två förbund

Skeletonåkare under en tävling i Schweiz. Nu kan sporten kastas ut ur Riksidrottsförbundet. Foto: TT

JÖNKÖPING. Riksidrottsmötet beslöt på lördagen att anta den så kallade anslutningsutredningens förslag. Beslutet innebär sannolikt att två sportförbund för första gången kastas ut ur Riksidrottsförbundet (RF) samtidigt som Friskis & Svettis kan komma att röstas in som ny medlem.

Förändringarna, som klubbades igenom efter lång debatt, innebär att medlemmarna delas upp i stora förbund (minst 50 föreningar och 3.000 medlemmar) och små förbund (25 och 49 föreningar och 1.500 medlemmar). Dessutom bildas ett idrottsnätverk för förbund som kan komma att bli medlemmar och kan få del av RF:s hjälpfunktioner. Nyordningen syftar till att få större och starkare specialförbund och att minska administration så att mer av RF:s anslag på drygt två miljarder kronor kan gå till idrott.

– Vi ska vara öppna för nya idrotter, men samtidigt vill vi ha stabila förbund som klarar av de åligganden som idrottsrörelsen tagit på sig. Det är glädjande att vi till slut kunde få igenom denna förändring, sade RF:s ordförande Björn Eriksson, som beskrivit Riksidrottsmötet som ett paradigmskifte i svenska idrott. 

Läs mer: Bäddat för het debatt när Riksidrottsmötet inleds

Men det skedde inte utan kamp. Flera mindre förbund uttryckte oro över att förlora sin identitet och att det blir de större och starkare som bestämmer.

– De små specialförbunden behövs mer än någonsin, särskilt nu när många ungdomar slutar idrotta, sade Varpaförbundets Lars Henriksen och menade att förslaget kommer i fel tid.

Fäktförbundets Pierre Thullberg ansåg att ledningen för svensk idrott avsiktligt försöker göra sig av med små förbund för att göra idrotten mer lättstyrd. Han varnade för att det i förlängningen hotar idrottens självständighet och kommer att ”vrida lojaliteten mot regeringen”.

Läs mer: Styrelsen vill nobba e-sport

Men det är inte bara små förbund som hör till kritikerna. Skidförbundets Ola Strömberg sade sig inte vara säker på att större specialförbund är bättre än mindre.

– Det är inte storleken som är det viktiga, det är engagemanget, sade Strömberg.

Elin Bladh från Budo och kampsportförbundet vittnade om att det går utmärkt att ha vitt skilda idrotter som MMA och aikido under samma tak. Cykelns Stephan Klang, som berättade att han arbetar civilt med att slå ihop företag, sade att administrationen tar allt mer utrymme även inom idrotten och uppmanade kollegorna att inte vara rädda för förändring.

Debatten var så lång och motförslagen så många att ärendet ajournerades. Det fanns enligt uppgift till DN en stark oro inom styrelsen för att förlora en omröstning och man lät delegaterna sova på saken. På lördagsmorgonen blev det en tydlig majoritet för förslaget och en lång rad yrkanden på omskrivningar och tillägg röstades ner. 

Även förslaget om ett nytt sätt att fördela idrottens anslag väckte debatt och även här fick styrelsen sin vilja igenom. Det nya mer flexibla systemet innebär att de garanterade bidragen minskar till förmån för de som utgår till verksamhet. Syftet är få fler att idrotta, men även här finns en oro för att också förändringen kan komma att missgynna småförbunden.

RF beslöt också att stärka det etiska arbete, bland annat genom att anta skärpta regler mot matchfixning. Förbudet mot att spela på egen match utökas till att gälla egen serie eller tävling. Dessutom beslutades om förlängda preskriptionstider och nya möjligheter att anmäla överträdelser till bestraffning.

Beslutet att anta anslutningsutredningens förslag öppnar för att stämman på söndag för första gången i RF:s historia kommer att utesluta två medlemsförbund, landhockey och kälksport, som inte anses uppfylla de nya kriterierna. Även Kälksportförbundets motion om att olympiska idrotter automatisk måste vara med i RF röstades ner.

På söndagen ska Riksidrottsmötet också rösta om de tolv förbund som sökt medlemskap. Då ska Riksidrottsstyrelsen motivera varför man mot bakgrund av de nya kriterierna för anslutning säger ja till Friskis & Svettis, som saknar tävlingsmomentet, medan man nobbar alla de andra, däribland padel, e-sport och lacrosse.

Frågan om vad som är idrott lär då bli än mer omdiskuterad.

 

Läs mer: Förslag om Friskis & Svettis får hård kritik