Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/idrottsminister-amanda-lind-ska-ha-ett-samtal-med-sok-om-os/

Sport

Idrottsminister Amanda Lind: ”Ska ha ett samtal med SOK om OS”

Idrottsminister Amanda Lind (MP).
Idrottsminister Amanda Lind (MP). Foto: Fredrik Persson/TT

Allt pekar på att sommarens OS i Tokyo skjuts upp. 

Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) ska nu diskutera frågan med Sveriges olympiska kommitté.

– Jag vet att de förbereder sig för flera scenarier, jag ser fram emot att ta del av hur de resonerar, säger Lind till DN.

OS i Tokyo har hängt på en skör tråd de senaste veckorna. Trots coronakrisen har Internationella olympiska kommittén (IOK) envist hållit fast vid att spelen ska invigas den 24 juli. Men på måndagskvällen sade IOK-ledamoten Dick Pound att OS kommer att skjutas upp. 

Något formellt besked har ännu inte lämnats. Men samtidigt som allt fler länder och idrotter kräver att spelen flyttas ska Japans premiärminister Shinzo Abe på tisdagen ha ett telefonmöte med IOK-ordföranden Thomas Bach.

Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) följer utvecklingen.

Ska OS genomföras?

– För mig är det självklart att om ett OS ska kunna genomföras ska det vara säkert ur ett hälsoperspektiv, för utövarna men också för publiken och för alla funktionärer, säger Lind.

– Det är också viktigt att det går att genomföra på ett rättvist sätt och på rättvisa villkor, att atleterna har möjlighet att förbereda sig på ett rimligt sätt.

Hon fortsätter:

– Nu ser vi hur fler och fler länder markerar och drar sig ur. Jag kommer att ha ett samtal med SOK (Sveriges olympiska kommitté) i närtid. Jag vet att de förbereder sig för flera scenarier, jag ser fram emot att ta del av hur de resonerar.

Allt tyder på att sommarens OS i Tokyo skjuts upp.
Allt tyder på att sommarens OS i Tokyo skjuts upp. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Om OS skjuts fram, hur slår det mot idrottsvärlden?

– Det är klart att det alltid är olyckligt när arrangemang inte kan hållas. Coronaviruset har ju påverkat idrottsvärlden väldigt mycket.

– Men det här är en tuff tid vi är inne i nu. Vi måste anpassa oss efter det rådande läget. Jag vet att idrottsrörelsen sluter upp hundra procent bakom ambitionen att minska smittspridningen, att vi alla i hela samhället ska göra vad vi kan. Sen får det tråkiga konsekvenser. 

Internationellt har mästerskap på mästerskap ställts in. I Sverige har förbudet mot folksamlingar på över 500 personer fått allt från slutspel i de stora lagsporterna till ungdomscuper och mindre föreningsevenemang att blåsas av. 

Enligt Riksidrottsförbundet handlar det om 1.800 inställda idrottsevenemang i mars–april.

Förra veckan tilldelade regeringen svensk idrott 500 miljoner kronor i coronakrisens spår. Riksidrottsförbundet hoppas kunna börja fördela krisstödet i början av april. En referensgrupp om tio personer från olika idrottsförbund tittar på ett förslag.

– Idrotten betyder ju väldigt mycket för väldigt många i vårt samhälle, säger Lind.

– När det ställs in slutspel eller till och med ett EM påverkar det utövare och alla som följer idrotten. Men det påverkar också breddidrotten, folkrörelsen i Sverige. Många av de stora matcherna eller cuperna är ju det som finansierar vår barn- och ungdomsidrott.

Hon tillägger:

– Sen kommer ingen del av samhället att kunna räkna med att bli helt kompenserad. Det är ett svårt läge för många sektorer. Men det är viktigt för mig och för regeringen att vi ska ha en levande idrottsrörelse, i hela Sverige, även efter coronakrisen.

Svensk idrott tilldelades förra veckan 500 miljoner kronor från regeringen som kompensation för inkomstbortfall under coronakrisen.
Svensk idrott tilldelades förra veckan 500 miljoner kronor från regeringen som kompensation för inkomstbortfall under coronakrisen. Foto: Anders Wiklund/TT

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har tidigare sagt till DN att nästa steg är att räkna på idrottens ekonomiska förluster fram till juni.

Kan ytterligare stöd bli aktuellt?

– Som sagt har coronavirusets spridning enorma konsekvenser för hela samhället. Ingen del av samhället kan räkna med att bli helt kompenserad, säger Amanda Lind.

– Men vi ska göra allt vi kan för att konsekvenserna av viruset ska bli så lindriga som möjligt. Vi kommer fortsätta att ha en dialog med Riksidrottsförbundet och sen ska vi självklart fortsätta analysera behovet av fler åtgärder. Men vi vet inte heller hur länge den här situationen kommer att vara. 

Om det blir långvarigt, är det oroande ur ett folkhälsoperspektiv?

– Ja, det är klart. Att verksamhet begränsas, att människor ändrar sitt beteende och att man håller sig hemma för att minska smittspridningen är ju bra ur ett folkhälsoperspektiv på så sätt att vi ska se till att riskgrupper och äldre inte drabbas. Men det finns ju en risk för att man rör sig mindre.

– Därför blir jag väldigt glad när jag ser att många föreningar ändå försöker hålla sin verksamhet i gång. Man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och genomför verksamhet, på ett anpassat sätt. 

Läs mer:

Idrotten får 500 miljoner kronor i stöd 

RF: Idrottens krisstöd betalas ut i april

IOK-topp: Klart att Tokyo-OS skjuts upp