Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Iksu svenska mästare i innebandy

Iksu jublar efter segern under SM-finalen.
Iksu jublar efter segern under SM-finalen. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Iksu är svenska mästare igen. Inför 10 689 åskådare besegrades Kais Mora med 4–1 under lördagens SM-final för damer i Globen.

Guldet var Umeå-lagets femte genom tiderna – och det första sedan 2012.

– Vi var värda det här, säger Iksu-tränaren Andreas Harnesk på innerplanen.

Avgörandet kom i mitten på den andra perioden. Ett kraftigt spelförande Iksu fick – efter en mållös förstaperiod – till sist hål på Kais Moras storspelande målvakten Amanda Hill.

Inom loppet av lite mer än fem minuter hade ställningen ändrats från 0–0 till 3–0 efter mål i tur och ordning av Sofia Joelsson (styrning), Josefina Eiremo (direktskott) och Frida Norström (direktskott).

Visserligen reducerade Kais Mora till 1–3 i slutminuten på den andra perioden genom Moa Gustafsson, men närmare än så kom aldrig kullorna.

I stället punkterade Iksus Julia Nordin matchen när hon lade in 4–1 i öppen kasse i slutminuten när Kais Mora tagit ut målvakten.

– Det känns kul det här. Vi var det bättre laget i dag och var värda att vinna, säger Iksu-tränaren Andreas Harnesk som intervjuades på innerplanen kort efter slutsignalen.

Finalförlusten var för övrigt Kais Moras andra i rad. I fjol blev det förlust mot Pixbo i Tele2 arena med 5–6.

Jobb, utbildning och framtidstro är viktiga pusselbitar i kampen mot extremismen. Det handlar ofta om långsiktiga och komplicerade åtgärder – men frågan är om den debatten nu försvunnit ur den franska valrörelsen efter skotten på Champs Elysées.

Fakta.Iksu–Kais Mora 4–1 (0–0, 3–1, 1–0)

Publik: 10 689

Matchbetyg
3 Det var mållöst ända fram till att mer än halva matchen var spelad, men därefter orkade inte längre ett defensivt Kais Mora stå emot Ikus markanta spelövertag. Visserligen reducerade kullorna i slutet på den andra perioden till 1–3, men närmare än så kom laget aldrig. I stället kom 4–1 i öppen kasse.

Matchens lirare
Kais Mora-målvakten Amanda Hill storspelade och räddade sitt lag ett flertal gånger, framför allt under den första halvan av matchen. Landslagsklass på den insatsen.

Förstafemman
Iksus fem startspelare (Iza Rydfjäll, Sofie Andersson, Josefina Eiremo, Emelie Wibron och Sofia Joelsson) låg bakom de två första viktiga målen och ledde sitt lag till klubbens femte SM-guld. 

Poängdrottningen
Anna Wijk vann poängligan i överlägsen stil i grundserien och utsågs nyligen till Årets spelare. I SM-finalen var Kais Mora-centern relativt osynlig förutom ett ribbskott.

Klackkampen
Både Kais Mora och Iksu hade ett par hundra tillresta supportrar i varsitt hörn som klappade och hejade. Oavgjort blev det i den matchen.