Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ilska-och-oro-bland-hockeyallsvenskans-klubbar/

SPORT

Ilska och oro bland hockeyallsvenskans klubbar

AIK förberedde sig för att kvala sig kvar i hockeyallsvenskan medan Björklöven jagade en plats i SHL när beskedet kom att säsongen var inställd.
AIK förberedde sig för att kvala sig kvar i hockeyallsvenskan medan Björklöven jagade en plats i SHL när beskedet kom att säsongen var inställd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oron för ekonomin bland de hockeyallsvenska klubbarna är stor.

Gemensamt kräver de därför att licensreglerna, som säger att klubbarna måste ha två och en halv miljon kronor i eget kapital, inte ska tillämpas nästa säsong.

Dessutom vill de att representationen i Svenska Ishockeyförbundets styrelse ses över.

På de hockeyallsvenska klubbarnas gemensamma organisations hemsida skriver de:

”Som en konsekvens av Svenska Ishockeyförbundets beslut föreligger inte längre förutsättningar för ligans klubbar att uppfylla kraven i det nuvarande licensreglementet. Hockeyallsvenskan önskar därför att ingen del avseende ekonomiska krav skall tillämpas nästkommande säsong.”

På söndagen kom beskedet att den svenska hockeysäsongen ställs in på grund av det nya coronaviruset, samt att inga lag ska flyttas upp eller ned.

För många hårt ekonomiskt ansträngda allsvenska klubbar innebar beslutet att de nu inte får någon möjlighet att tjäna pengar på kvalspel.

Därför vill de ha ett möte med Svenska ishockeyförbundet och SHL för att diskutera ”hur man utifrån befintlig situation kan skapa/återställa en sportslig och ekonomisk rättvisa.”

De hockeyallsvenska klubbarna uttrycker också sitt missnöje över att SHL som enda ligaorganisation på herrsidan finns representerad i Svenska Ishockeyförbundets styrelse.

”Händelseutvecklingen och beslutsföljden under de senaste dagarna visar tydligare än någonsin att styrelserepresentationen i Svenska Ishockeyförbundet omedelbart måste ses över.”

Från och med nästa säsong ska de allsvenska hockeyklubbarna ha ett eget kapital på två och en halv miljon kronor, en höjning med en halv miljon från den nyss avslutade säsongen, för att beviljas elitlicens.

Redan samma dag som beslutet togs att ställa in hockeysäsongen sa förbundets ordförande Anders Larsson till DN att styrelsen kommer att se över licenskraven inför kommande säsong.

– Vi har inget färdigt förslag eller någon lösning med frågan finns på agendan, sa Anders Larsson till DN.

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt