Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/indiska-spelare-oroliga-infor-davis-cup-mot-pakistan/

Sport

Indiska spelare oroliga inför Davis Cup mot Pakistan

Indiens Prajnesh Gunneswaran under en Davis Cup-match mot Italien i februari. Inför mötet med Pakistan kräver de indiska spelarna säkerhetsgarantier. Foto: Saikat Paul/Sipa USA

Indien och Pakistan befinner sig i en fördjupad konflikt om den omstridda Kashmirregionen. 

I september ska länderna mötas i Davis Cup och de indiska spelarna vill nu ha säkerhetsgarantier. 

– Vi vill inte riskera våra spelares liv, säger Hironmoy Chatterjee i Indiens tennisförbund till Indian Express. 

När Indien och Pakistan ställs mot varandra i idrottsliga sammanhang blir det i regel uppskrivet, men av helt andra anledningar än sporten i fråga. 

Sedan ländernas självständighet från Storbritannien 1947 där de delades upp i det främst hinduiska Indien och den muslimska staten Pakistan har området Kashmir varit omtvistat. Regionen har en muslimsk befolkningsmajoritet men styrdes av en hinduisk maharadja före självständigheten. 

Tidigare har Kashmir haft status som ett delvis autonomt område men Indien har nyligen valt att slopa självstyret i regionen vilket skapat oroligheter i form av massdemonstrationer med många gripna som följd. 

Läs mer: Missnöjet jäser i avskärmade Kashmir 

Den 14–15 september ska Indien och Pakistan mötas i tennisens Davis Cup i Islamabad. På grund av den politiska oro som råder vill nu de indiska spelarna ha säkerhetsgarantier innan de reser till Pakistan, rapporterar Reuters. 

”Vi vill bara ha garantier för vår säkerhet”, säger Indiens lagkapten Mahesh Bhupathi till Reuters i ett mejl. 

Förra veckan beslutade Pakistan att skicka hem Indiens ambassadör och stoppa all bilateral handel med grannlandet, som ett svar på att Indien upphävt Kashmirs självstyre. 

Det internationella tennisförbundet (ITF) har tidigare uttryckt att säkerhetsläget i Islamabad är stabilt och att det finns en plan för att trygga säkerheten. 

Under mer än ett decenniums tid tvingades Pakistan arrangera sina matcher på neutral mark på grund av lag som vägrade resa till landet för att spela. Först för två år sedan tilläts laget spela på hemmaplan igen. 

Senaste gången länderna möttes i Pakistan vann Indien med 4–0, år 1964. Pakistanierna gjorde den omvända resan år 2006 och förlorade då med 2–3. 

Indiens tennisförbund, Aita, menar att ITF inte har gjort en tillräckligt bra analys av säkerhetsläget i Pakistan. 

”Den senaste tidens utveckling har resulterat i en atmosfär som inte kommer främja en angenäm och vänskaplig match mellan lagen som har enorm respekt för varandra”, skriver Aitas generalsekreterare Hironmoy Chatterjee i ett mejl till ITF enligt Reuters. 

”Oavsett om det finns ett säkerhetshot i Islamabad, stämningen i de båda länderna är kraftigt påverkade och det finns en underström av spänning som inte nödvändigtvis ITF tagit hänsyn till i sin bedömning.”

Till Indian Express har Chatterjee uttryckt sig mindre formellt. 

”ITF är inte kapabla till att förstå risken och spänningen som råder mellan länderna. Det finns ett problem med luftrum, järnvägslinjer har blockerats och vägar stängts, vi har ingen ambassadör i Pakistan. Hur kan ITF inte ta in det här i beaktning? Under inga omständigheter är det säkert för laget att resa och vi vill inte riskera våra spelares liv”, säger Chatterjee. 

Tidigare har det rapporterats att Indien vill att matchen flyttas från Islamabad och i stället spelas på neutral mark. 

Länderna ska alltså mötas i tennis men annars är det cricket som är nationalsport i både Indien och Pakistan. De möttes i sommarens VM, en match som föregicks av skriverier och irriterad stämning. 

Indiens idrottsminister Kiren Rijiju har tidigare sagt att regeringen inte kommer hindra spelarna från att spela Davis Cup-matchen i Pakistan.