Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Indycarstjärnor byter värmen mot rallycross på nordisk is

Other: RallyX on Ice

Tampa. Från asfalt och höghastighetsovaler till snö, is och rallycross. Indycarmästaren Josef Newgarden och trefaldiga Indy 500-vinnaren Helio Castroneves kör i svensk-norsk serie.

Rallycross lockade över förre världsmästaren i formel 1 och Indy 500-vinnaren Jacques Villeneuve till VM-serien för ett par år sedan.

Niofaldiga världsmästaren i rally Sebastien Loeb har också tagit klivet till VM-serien där Petter Solberg, Mattias Ekström och Johan Kristoffersson, från andra bilsportklasser, även vunnit totalt.

Nu testar ett par Indycarstjärnor rallycross, fast de går ett steg längre. De kör i den nordiska vinterserien RallyX on Ice.

Josef Newgarden och Helio Castroneves kommer att köra i två av de fyra deltävlingarna.

Tyvärr får inte de svenska fansen se stjärnorna i de två inledande tävlingarna i Östersund och Höljes den 3 respektive 10 februari.

De får ändå se de tre amerikanska rallycrossförarna Austin Cindri, Cole Keatts och Conner Martell. 

Men publiken i norska Ål och Gol den 25 februari och 3 mars får se hur förarna, som till vardags är vana vid grepp på asfalt, klarar sig på is. Newgarden kör i Ål och Castroneves ska sladda runt i Gol.

– Jag ser verkligen fram mot att delta i det här. Jag har kört en rad olika typer av bilar på skilda underlag världen runt, men aldrig något liknande det här, säger Josef Newgarden, som vann Indycarserien i USA 2017.

– Jag har aldrig kört en rallycrossbil och heller aldrig tävlat på is. Det kommer att bli en lärorik upplevelse för mig, säger Castroneves, som också avslöjar att han hoppade av entusiasm när han fick erbjudandet.

Isunderlag med dubbade däck är sannerligen inget han är van vid, som uppväxt i Brasilien.

42-åringen är en legendar i Indycar-racingen, där han till och med tävlade mot Kenny Bräck i början på 2000-talet.

Castroneves har vunnit Indy 500 år 2001, 2002 och 2009 och bland annat gjort sig känd för att klättra upp på skyddsstängslet efter vunna segrar för att ta emot hyllning av publiken. Därför brukar han kallas ”Spiderman”.

– Det här kommer att fullborda min meritlista när jag en dag slutar, fortsätter Castroneves entusiastiskt.

Indycarförarna får bland annat tampas med förre Europamästaren i rallycross Robin Larsson, samt talangen Oliver Eriksson och Kevin Eriksson. 

Oliver vann den mindre klassen totalt i den USA-baserade rallycrosserien Global Rallycross 2015. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.