Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/inga-demonstranter-sverige-leder-dc-matchen-mot-israel/

Sport

Sverige leder DC-matchen mot Israel: ”En av mina största segrar”

Bild 1 av 2 Markus Eriksson slog Israels etta Dudi Sela.
Foto: Bildbyrån
Bild 2 av 2 Mikael Ymer.
Foto: Erik Simander/TT

Gott om poliser – men inga demonstranter. Davis Cup-matchen i Kungliga hallen blev en livad tillställning. Men bara på plan.

Sverige leder med 2–0 sedan Sveriges tvåa Markus Eriksson slagit Israels etta Dudi Sela med 2–0 i set, 7–6, 6–0. 

– Jag rankar det här som en av mina största segrar, säger den 29-årige DC-hjälten.

På lördagen väntar en dubbel och två singlar.

Det tog ett tag innan läktarna i Kungliga tennishallen började fyllas med publik sent på fredags eftermiddagen. Anledningen var att säkerhetskontrollerna var rigorösa vid den enda entrén till hallen.

Senast Sverige och Israel möttes i Davis Cup i Sverige var i Malmö 2009. Den matchen fick spelas inför tomma läktare efter våldsamma protester.

Nu var man beredd på något liknande så det var gott om poliser runt – och inne i –Kungliga tennishallen.

Men några demonstranter dök aldrig upp.

Nu vann Mikael Ymer den första singelmatchen med 2–0 i set, 6–3, 7–5 och Sverige tog ledningen i DC-matchen med 1–0.

Redan efter elva minuter hade den 21-årige svensken gått fram till en ledning med 4–0. Men efter en halvtimmes spel hade den 395-rankade israelen reducerat till 4–3. Ymer lyckades dock ta tag i spelet och vinna setet relativt enkelt.

I det andra setet hamnade den 106-rankade svensken i en underläge 0–3 och 2–5, men lyckades vända till 7–5 och seger med 2–0 i set.

– Jag är jättenöjd. Jag höll mig till min spelplan, säger Mikael Ymer som i storebrors Elias frånvaro (skadad) för första gången fick spela förstasingeln.

Men han kände ingen extra press. Tvärtom.

– Det här är bland de bästa veckorna på året. Det är kul.

Om Mikael Ymer var favorit att vinna sin singel, så var pressen på Israels etta Dudi Sela stor att vinna mot Sveriges tvåa Markus Eriksson.

Men den 280-rankade 29-årige svensken tänkte sälja sig dyrt. Han bröt sig fram till en ledning med 4–1 i första set. Men Sela bröt tillbaka till 4–4 och sedan följdes spelarna åt till 6–6 och första set fick avgöras tiebreak.

Länge såg svensken ut som en förlorare, men i ett superjämnt tiebreak lyckades Markus Eriksson vinna poängen med 8–6. Maratonsetet tog en timme och tjugo minuter att spela.

I det andra setet bröt Markus Eriksson den 146-rankade israelen direkt och gick efter ett andra servegenombrott fram till 3–0. han höll sin serve fram till 4–0 och Sela hängde med huvudet och Markus Eriksson kunde vinna de två återstående gamen och setet med 6–0.

Segern mot Dudi Sela, som varit så högt rankad som 29:a, är en av Erikssons största i karriären.

– För mig är Davis Cup det största. Det går före alla individuella tävlingar och att spela på hemmaplan i lag och att då kunna prestera högre än man trodde är hur skönt som helst, säger Markus Eriksson.

Med en 2-0 ledning inför lördagens dubbel och två singlar har Sverige chansen att ta sig till kvalspel i mars om en plats i 2020 års finalspel i Madrid.

Tacka DC-hjälten Markus Eriksson för det.