Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Inga fler piller i Neptun

Simmare i Neptun mjukar upp musklerna inför ett träningspass.
Simmare i Neptun mjukar upp musklerna inför ett träningspass. Foto: Paul Hansen
I går framkom det att Neptunsimmerskan Ebba Nyberg, 25, har stängts av för doping. Nu visar det sig att klubben under många år gav sina 10-15-åringar vitamintabletter under träningsläger. - Det är helt förkastligt, säger SOK:s chefsläkare Bosse Berglund.

Under 15 år gav en tränare i Neptun sina aktiva c-vitamintabletter. Neptuns nuvarande ordförande Micael Mathsson berättar att föräldrarna fick veta i inbjudningar till läger att barnen skulle erbjudas c-vitaminer.

Men informationen måste ha brustit, för hösten 2004 aktualiserades ämnet av oroliga föräldrar.
- Min bedömning är att vår tränare gjorde detta i all välmening för att ge ungarna stödet att hålla sig friska. Vi såg det inte som någon stor fråga och det var ingen styrelsefråga. Men efter att frågan aktualiserats och vi fick sätta oss in i det på ett annat sätt så bestämde vi att klubben inte skulle ge vitaminer eller någon annan form av kosttillskott, säger Micael Mathsson.

Enligt uppgifter till DN var det inte just innehållet i tabletterna som föräldrarna oroade sig mest över, utan hur själva förfarandet vid intaget gick till. Vid ett tillfälle ska tränaren ha gömt tabletten i en bulle när barnet inte ville äta den. Här står dock ord mot ord och Micael Mathsson har tidigare tillbakavisat uppgifterna.
- Vi hade ingen policy då om kosttillskott utan det var upp till varje tränare, säger Micael Mathsson.

Bosse Berglund, som är chefsläkare för SOK, tycker att det är helt förkastligt att ge tillskott till barn.
- Det är helt fel budskap att föra in dem i någon slags pillerkultur. De ska bara lära sig att få en bra syn på mat och hur man behöver äta när man idrottar, säger han.

SOK har en restriktiv policy när det gäller kosttillskott, och enligt Bosse Berglund är användningen av kosttillskott helt onödig i de allra flesta fall - även för elitidrottare.

I svenska olympiska sammanhang minskar användningen av kosttillskott. Bruket har halverats sedan OS i Atlanta - samtidigt har medaljskörden ökat stort.
- Minskningen beror på att vi fört en aktiv politik för att få bort kosttillskotten, säger Bosse Berglund.

Det är även den principen som Neptun nu förmedlar till sina tävlingsgrupper, enligt Micael Mathsson.
- Klubben har inte någon anledning att rekommendera något annat än vanlig mat, säger han.

Till hösten ska klubben införa ytterligare information om kost och träning till alla aktiva.

Kostråd från RF

Så här lyder Riksidrottsförbundets kostrekommendationer till elitidrottare:

"Det finns i dag inget dokumenterat behov av kosttillskott för hårt tränande idrottare."

"Huvudlinjen är att eftersträva en, utifrån aktuell kunskap, korrekt sammansatt kost med hänsyn till de skilda behoven vid olika belastning i samband med träning och tävling respektive återhämtning."