Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ingemarsdotter och Dahlqvist vann sensationellt

Ida Ingemarsdotter (bilden) och Maja Dahlqvist vann teamsprinten i Dresden.
Ida Ingemarsdotter (bilden) och Maja Dahlqvist vann teamsprinten i Dresden. Other: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån

Vilken succéhelg det blev för Maja Dahlqvist i tyska Dresden. Dahlqvist följde upp lördagens andraplats i sprint med att vinna spurtduellen i lagsprint mot självaste Stina Nilsson.

– Stina blev nog lite stressad när jag kom upp jämsides, säger Dahlqvist till DN efter den sensationella segern.

Stina Nilsson, given som sprintåkare i det svenska OS-laget både individuellt och i lagsprint, och Hanna Falk, som vann lördagens världscupssprint, var favoriter inför finalen av lagsprinten i Dresden.

Det såg också länge ut som Nilsson skulle fixa seger men Dahlqvist, som åkte i par med rutinerade Ida Ingemarsdotter, åkte smart och pressade sig i mål före Stina Nilsson.

– Jag blev nöjd när Stina inte tog det spår jag ville ha när vi åkte in på upploppet. Jag trodde att det spåret var isigare och det skulle gå lite lättare där, det kändes så på uppvärmningen. Jag fick en bra resa bakom Stina under hela sista varvet, säger Dahlqvist.

23-åriga Maja Dahlqvist är relativt ny i seniorsammanhang och tog nu under en och samma helg sina två första pallplatser i världscupen.

Hanna Falk och Stina Nilsson kom tvåa, Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter vann medan Ida Sargent och Sophie Caldwell kom trea,
Hanna Falk och Stina Nilsson kom tvåa, Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter vann medan Ida Sargent och Sophie Caldwell kom trea, Foto: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån

– Jag fattar det nog inte riktigt. Jag var väldigt trött i veckan och trodde inte att det skulle gå så bra nu.

Dahlqvist kommer sent in i diskussionen när det gäller att få en biljett till OS i Sydkorea i februari.

– Jag har inte tänkt på det viset och banan i OS är av en helt annan karaktär än den här, säger hon. 

– Men jag kan åka bra på tyngre banor också om jag är i bra form, det har känts bättre och bättre ju mer jag har tävlat den här säsongen.

I Dresden handlade det om en stadssprint på en flack bana i fristil, OS-banan går i tuffare terräng och i klassisk stil.

– Förut var jag bättre i skejt, men nu har jag blivit mycket bättre på att staka så det är inte lika stor skillnad längre. Jag känner mig ganska trygg i båda stilarna.

Med åkare som Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Maja Dahlqvist och Anna Dyvik, som alla visade fin form i Dresden, får förbundskapten Rikard Grip angenäma problem när han ska ta ut laget till lagsprinten i OS i februari.

Lägg till att Charlotte Kalla nu öppnat dörren och sagt att hon gärna åker lagsprinten i OS.

Det ska påpekas att de bästa norska åkarna inte var på plats i Dresden. Dessutom saknades de flesta av dem som åkte Tour de Ski som avslutades för en vecka sedan.