Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ingen ”gaypropaganda” tillåten under OS

Internationella Olympiska Kommitén (IOK) har garanterat att åskådare och utövare under OS i Sotji inte ska omfattas av den nya ryska antigaylagstiftningen. Men lagen gäller alla, säger den ryska idrottsministern.

Den ryska lagen förbjuder spridning av information av ”icke-traditionellt sexuellt beteende” till personer under 18 år. Överträds lagen av ryska medborgare kan höga böter utdelas. Utlänningar omfattas också av lagen och kan utöver böter bli utvisade eller kvarhållna i landet i upp till 14 dagar.

Efter att President Vladimir Putin skrev under lagen den 30 juni har reaktionerna varit starka runt om i världen.

IOK gjorde den 17 juli ett uttalande med anledning av att vinter-OS 2014 hålls i Sotji på den ryska Svarta Havskusten.

Där var man tydliga med att ”OS är öppet för alla oavsett ras, kön eller sexuell läggning. Spelen ska vara fria från diskriminering och att det gäller, åskådare, atleter, medier och anställda.”

IOK var också noga med att man under inga omständigheter tolererar att den öppenheten äventyras.

På torsdagen meddelade Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko att homosexuella idrottare är välkomna till OS i Sotji men måste följa lagen om att inte sprida ”homosexuell propaganda”.

Den nya lagen har redan tidigare väckt tvivel hos aktivister huruvida Ryssland är lämpat att husera spelen överhuvudtaget.

– Ingen förbjuder en idrottsman med en icke-traditionell sexuell läggning från att åka till Sotji. Men om han går ut på gatorna och demonstrerar, då kommer han naturligtvis att ställas till svars, sade Mutko.