Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Ingen idé att byta en helrutten person mot en halvrutten”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har sett många exempel på mygel inom idrotten under sina år på olika poster i idrottsvärlden.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har sett många exempel på mygel inom idrotten under sina år på olika poster i idrottsvärlden. Foto: Johanna Lundberg Bildbyrån

2015 var ett mörkt år för de stora internationella idrottsförbunden. Björn Eriksson tror att skandalerna kring Fifa och IAAF kan bli en brytpunkt, men då måste girigheten bland förbundstopparna utplånas och kontrollapparaten förbättras.

– Idrotten måste rena sig själv, säger Riksidrottsförbundets ordförande.

När Björn Eriksson var ordförande i Svenska skidskytteförbundet förundrades han över hur representanter för det internationella förbundet reste runt med portföljer med kontanter när de skulle betala tävlingsarrangörer.

När han deltog i Internationella friidrottsförbundets kongress i Peking i våras slogs han av att det inte knappt förekom någon ekonomisk redovisning eller ställdes några frågor kring finansiella transaktioner från medlemsländernas representanter.

Det är bara två exempel på varför myglet inom idrottsorganisationerna tillåtits att frodas.

2015 var året då maktmissbruket inom den internationella fotbollens och friidrottens ledningar äntligen kom upp till ytan. 41 personer har åtalats hittills i Fifaskandalen. Det pågår brottsutredningar både mot avstängde Fifabasen Sepp Blatter och IAAF:s förre ordförande Lamine Diack.

I egenskap av tidigare ordförande i Svenska friidrottsförbundet har Björn Eriksson spelat en huvudroll i avslöjandet kring hur Göteborg myglades bort i kampen om att få arrangera friidrotts-VM 2021. I intervjuer i stora medier som CNN, New York Times och BBC har ordföranden i Riksidrottsförbundet skarpt kritiserat den rådande ordningen inom den internationella idrotten.

På torsdag presenterar Wada, den internationella antidopningsbyrån, andra delen av en rapport, där den första avslöjade statsstyrd dopning i Ryssland och hur IAAF:s ledning pressat idrottare på pengar för att dölja positiva dopningsprov.

– Jag är rädd för att vi kommer att få se fler avslöjanden. Organisationer som inte är föremål för tillsyn är i längden ohälsosamma och de här strukturerna har under alldeles för lång tid tillåtits att leva i skuggan, säger Eriksson.

Nu har det främst varit Fifa och IAAF som varit på tapeten. Tror du att vi kommer att få se skandaler i fler förbund?

– Det kanske inte kommer att vara avslöjanden av lika dramatisk karaktär, men jag är övertygad om att när polisen, i och med att det råder tillräckligt hög misstankegrad, kan använda tvångsmedel för att spåra finansiella transaktioner tar man chansen att vända på stenar även i andra förbund. Omvärlden har haft en alldeles för naiv syn på de här organisationerna.

Hur har det blivit så här?

– Jag tror att det är många faktorer som samverkat. De enorma pengar som kommit in i idrotten och den kontanthantering som jag upplevde inom skidskyttet, men som jag också vet förekommit i andra idrotter, har bidragit starkt. Sedan finns det grova brister i transparens och revisionsverksamhet. De olika ekonomiska nivåer som medlemsländerna befinner sig på har bidragit till röstköp. Om Fifas ordförande ger pengar till en ny gräsplan på Madagaskar är det lätt att förstå vem som får landets röst i nästa val. Det har lett till att strukturen i toppen bevarats. Sepp Blatter har suttit 17 år som ordförande och 40 år i Fifas ledning. Det är ju helt sjukt. Girigheten när det gäller att bygga upp eget kapital i förbunden på bekostnad av länder som arrangerar mästerskap och de stora ländernas passivitet när det gäller att säga ifrån är andra bidragande orsaker.

Den belgiske forskaren Arnout Geeraert visade i höstas i rapporten Sport Governance Observer att bara en av fyra olympiska idrotter lever upp till kraven när det gäller frågor som valprocedurer, ekonomisk kontroll och etik. Han kallar det för en legitimitetskris för idrotten. Det lär inte förvåna dig?

– Inte det minsta. När man kommer till sina möten diskuterar man var nästa VM ska avgöras och om man har tillräckligt många dopningskontroller. Man glömmer bort den här ideologiska diskussionen. Det är ungefär som om kyrkan skulle ha gudstjänster men aldrig diskutera trosfrågor. Jag tror att om någon ska göra så att det här blir bättre är det idrotten själv. Det kan inte komma utifrån.

Samtidigt finns det de som menar att det gått så långt och kommit in så mycket pengar i verksamheten att idrotten inte klarar av att administrera sig själv, att det behövs kontrollfunktioner utifrån.

– Jag tror att om idrotten genomför de nödvändiga åtgärderna har den all möjlighet att rena sig själv. Det vore olyckligt om den här administrationen skulle hamna i något FN-utskott eller liknande.

Så det är viktigt att idrotten behåller sin autonomi?

– Absolut.

I fjol tvingades Sverige avsäga sig VM i amerikansk fotboll och det uppdagades ekonomiskt fiffel kring evenemanget. En högt uppsatt svensk ledare polisanmäldes och det avslöjades att han suttit på dubbla stolar. Är det ett tecken på att vi även har brister i vårt system?

– Det vore vansinnigt naivt att tro att vi inte har det, men samtidigt har vi alla varningsklockor inbyggda i vårt system. Jag känner inte till detaljerna kring det specifika fallet, men jag tror att i vårt land handlar det snarare än uppsåtlig kriminalitet om ideella ledare som i grunden vill väl men som sätter sig i omöjliga situationer.

Sverige har traditionellt haft en stark ställning i många internationella förbund. Har vi inte därmed ett ansvar för den uppkomna situationen?

– Jo, men dessvärre har antalet svenska ledare minskat med åren. Vi måste ge oss upp i talarstolarna igen och våga uttrycka vår mening. Det som utgjorde storheten hos ledare som Rickard Fagerlund och Lennart Johansson är att de vågade talade om att en hammare är en hammare och ett fönster är ett fönster.

Vad gör du som RF-bas för att få fler svenskar i ledande positioner internationellt?

– Redan när jag var friidrottsordförande introducerade vi ett system med påläggskalvar som vi stöttar. Vi uppmuntrar dem att ta plats i den mest anspråkslösa kommitté för att sedan arbeta sig uppåt.

Både Fifa och IAAF kämpar nu för att genom reformprogram återupprätta sitt anseende. Det finns de som menar att förslagen bara är kosmetiska och att det krävs mer genomgripande förändringar.

– Jag tror att vi är framme vid en brytpunkt. Det är lite som den brittiska premiärministern Margaret Thatcher sade när huliganproblemen var som värst i landet: ”Enough is enough” (fritt översatt: nu får det vara nog). Jag tror att det finns förutsättningar för en förändring, men då är det också väldigt viktigt att vi inte släpper taget utan ser till att de som skadat idrotten en gång för alla försvinner. Och det är ingen idé att byta ut en helrutten person mot en halvrutten.

I IAAF har det uppkommit misstankar om mygel även runt den nya ledningen med ordföranden Sebastian Coe i spetsen. Problemen verkar sitta djupt.

– De kan anklagas för att ha varit naiva och att de inte begripit, men en sak är säker, de kommer inte att kunna prata sig ur problemen. De måste visa att de menar allvar och inom det närmaste året vidta dramatiska åtgärder. Det program på tio punkter som man lanserade i veckan måste omsättas i handling omgående.

Har du förtroende för Coe?

– Jag har sagt till honom att jag inte uttalar förtroende för någon ännu. Jag vill veta vad som hände i samband med att Göteborg inte fick chansen till VM 2021 och jag vill veta vad man tänker göra åt det. Får jag svar på frågorna och man vidtar åtgärder är jag beredd att visa förtroende.

Fransk polis utreder om det förekommit mutor i samband med att amerikanska Eugene fick VM. Vad väntar du dig att det ska komma ut av det?

– Jag kan bara konstatera att polis inte inleder en förundersökning om det inte finns någon form av misstanke.

Du har väckt kravet på att ansökningsprocessen för friidrotts-VM både 2019 och 2021 ska göras om. Om det skulle visa sig att det förekommit mutor när Göteborg myglades bort och det blir en ny ansökningsprocess, bör Göteborg söka igen?

– Det är först och främst upp till Göteborg. Frågan är ju om Göteborg har förtroende för IAAF:s processer efter det som hänt.

Fakta. Erikssons förslag

Björn Erikssons förslag till förbunden för att komma till rätta med korruptionen:

Inför vederhäftiga system för revision och transparens för att öka kontroll och tillsyn.

”Tillsyn är grunden för att skapa förtroende.”

Minska möjligheten för den centrala ledningen att få del av inkomsterna.

”Pengarna ska komma idrotten och utövarna till godo.”

Kortare valperioder.

”Ingen ska tillåtas ’växa fast’ på sin post.”

Ta bort beslutsrätten för den centrala ledningen i frågor som inte angår den.

”En ordförande ska inte avgöra kjollängden på kvinnliga beachvolleyspelare.”

Underlätta för visselblåsare.

”Öppnar för insyn i ekonomiska transaktioner och gör att fuskarna ligger illa till.”