Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Ingen Johan Olsson i Ski Classics

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Tanken var att ge norrmännen en match om pallplatserna i Ski Classics. Men sjukdom stoppar Johan Olsson och Daniel Richardsson har varit nära men ännu inte nått ända fram.

De lämnade längdlandslaget för att testa gränserna i långloppscupen Ski Classics. Intresset för att Johan Olsson, femmilsmästaren från Val di Fiemme, skulle mäta sina krafter med Petter Eliassen, bröderna Aukland och Johan Kjölstad var stort.

Men Olsson kommer inte till start i La Diagonela, han är fortfarande sjuk.

– Jag är ännu inte i träning efter den infektion jag hade under jul, säger Olsson till DN.

Olsson, som satte upp Vasaloppet den 6 mars som sitt stora mål, har missat alla lopp i Ski Clasics och kommer inte heller till start i SM som inleds i Piteå på onsdag.

– Jag åker ju inte ens långloppscupen på grund av pajade luftrör, konstaterar Olsson.

För Daniel Richardsson, som vann Årefjällsloppet 2014, ser det ljusare ut. Han var bara en sekund och tre tiondelar från en andraplats i Jizerská Padesátka för två veckor sedan, till trean Anders Aukland fattades en futtig tiondel.

– Jag hade fel struktur på skidorna, förhoppningsvis får jag till det bättre nu.

Svenska åkare har satt färg på La Diagonela de senaste åren. I fjol ledde Bill Impola överlägset då han åkte fel och missade en solklar seger.

– Vi är lagkamrater nu, konstaterar Richardsson. Vi får sätta oss ned och fundera ut hur vi ska fixa segern till Bill i år...

Året innan ryckte Rikard Tynell, med god hjälp av storebror Daniel, tidigt och lyckades med fem sekunders marginal hålla undan för Johan Kjölstad.

Trots att Ski Classics nu har tävlingar fyra helger i rad kommer Richardsson att ställa upp i SM både på onsdag och torsdag.

– Efter det åker jag ned till Italien för Marcialonga, det blir en tuff vecka, konstaterar Richardsson.