Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ingen-ny-fiaskostart-for-tre-kronor-i-vm-vann-planenligt-mot-osterrike/

SPORT

Ingen ny fiaskostart för Tre Kronor i VM – vann mot Österrike

Rasmus Asplund i VM-premiären mot Österrike.
Rasmus Asplund i VM-premiären mot Österrike. Foto: Maximi Thoré/Bildbyrån

Österrikarna var långt ifrån ofarliga – men VM-premiären slutade med en planenlig seger för Tre Kronor.

Sverige vann med 3–1 i Tammerfors utan att imponera.

– Det var lite nerver, säger lagkapten Oliver Ekman-Larsson till Viaplay.

För ett år sedan startade Tre Kronor hockey-VM med två chockförluster mot Danmark och Belarus som banade vägen för en missad kvartsfinalplats.

När 2022 års mästerskap inleddes mot Österrike var Sverige dock påkopplat från start – även om prestationen som helhet inte var fulländad.

Det blev seger med 3–1 i Nokia Arena, Tammerfors.

– Det finns en del vi kan slipa på, men skönt att komma härifrån med en vinst. Det är det viktigaste. Efter förra året så vet man hur viktigt det är, säger Carl Klingberg med VM-fiaskot i Riga i minne.

– Nu behöver man inte jaga utan spela lite mer fritt.

Första målet kom redan efter drygt två minuter när Joel Kellman prickade det bortre krysset efter fint förarbete av just Klingberg och Anton Bengtsson.

VM-debuterande Joel Kellman nöjde sig dock inte med det och noterades även för en assist till Max Friberg senare i den första perioden.

Joel Kellman (62) gav Sverige en drömstart.
Joel Kellman (62) gav Sverige en drömstart. Foto: Maximi Thoré/Bildbyrån

Österrike lyckades dock reducera med bara halvminuten kvar till första pausvilan – och hade bud på mer i den andra perioden med farliga anfall om vartannat.

Pucken träffade både ribba och stolpe bakom målvakten Marcus Högberg – men i stället för utjämning ökade Tre Kronors assisterande lagkapten Joakim Nordström, ologiskt sett till matchbilden, på till 3–1 efter en mindre lyckad målvaktsinsats på andra sidan isen.

Mathias Bromé fick i väg ett avslut från dålig vinkel på Bernhard Starkbaum – men utan målvaktens vetskap hamnade pucken sedan precis framför mållinjen och det blev en enkel sak för Nordström att peta in den.

Helt nöjd med Sveriges uppträdande var målskytten dock inte, framför allt inte med att laget drog på sig fyra utvisningar i perioden.

– Det är klart att de får lite momentum av att spela en man mer. Vi sätter oss i lite dumma situationer ibland men det ska vi förbättra till tredje, sade Nordström till Viaplay.

”Jätteviktigt att få en bra start”, säger Oliver Ekman-Larsson efter 3–1 mot Österrike.
”Jätteviktigt att få en bra start”, säger Oliver Ekman-Larsson efter 3–1 mot Österrike. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En detalj som kan ha varit till motståndarens fördel var att Österrike hade 22 spelare anmälda till matchen jämfört med Sveriges 17. Anledningen till att förbundskapten Johan Garpenlöv valde att inleda VM-turneringen med så få var att han vill lämna de återstående åtta platserna öppna för eventuella förstärkningar från NHL och den nyligen avslutade SM-finalen mellan Färjestad och Luleå.

– Det var kul att spela mycket, men man är trött så klart. Det är ingenting man är van vid, säger Carl Klingberg.

Den tredje perioden slutade mållös. Sverige kontrollerade spelet på ett säkrare sätt än i den andra perioden och inledde därmed hockey-VM med tre poäng.

I nästa match väntar betydligt svårare motstånd i form av Tjeckien klockan 19.20 redan på söndagen. Lagkapten Oliver Ekman-Larsson ser gärna lite mer skärpa, framför allt i offensiven, framöver.

– Det var första matchen, det är lite nerver och det syntes lite. Samtidigt är vi nöjda med att vi fick en vinst i första matchen, säger  Vancouverbacken.

– I powerplay kanske vi försöker göra det lite för snyggt i stället för att hålla det enkelt och ta pucken på mål. Jag tycker ändå vi visar bra energi i hela matchen.

Läs mer:

Guide: Allt du behöver veta om hockey-VM i Finland

USA och Slovakien vann i VM-premiären

10 stjärnor i hockey-VM: schweizare, tyskar och danskar tar över showen

Klarar sig Finland bättre utan sina NHL-stjärnor?

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt