Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 19:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ingen-utredning-mot-hamilton-efter-trojaktionen/

Sport

Ingen utredning mot Hamilton efter tröjaktionen

Hamiltons Breonna Taylor-tröja kommer inte att utredas.
Hamiltons Breonna Taylor-tröja kommer inte att utredas. Foto: Hoch Zwei

Det blir ingen utredning av formel 1-stjärnan Lewis Hamilton, som i helgen bar en t-shirt med ett antirasistiskt budskap som kan klassas som politiskt.

TT Text

”Arrestera poliserna som dödade Breonna Taylor”, stod det på Hamiltons tröja.

En talesperson för Internationella bilsportförbundet (Fia) säger att det inte kan bli någon utredning eftersom det aldrig noterades i samband med Toscanas GP att tröjan kunde bryta mot reglerna.

Mercedesföraren, som i söndags tog sin 90:e F1-seger, säger att han inte tänker ge upp kampen mot rasistisk orättvisa.

”Jag vill att ni ska veta att jag inte slutar, inte ger upp, jag ger inte upp att använda den här plattformen för att sprida ljus över vad jag anser är rätt”, skriver britten till sina 20 miljoner följare på Instagram.

Breonna Taylor dödades av amerikansk polis när hon låg och sov i sitt hem i Louisville, Kentucky, i mars.

Taylor har tillsammans, med bland annat George Floyd och Ahmaud Arbery, blivit symboler för det polisvåld som skapat enorma protester världen över.

– Jag har velat upplysa alla om att människor faktiskt dödas på gatorna. Någon (Taylor) blev dödad i sitt eget hus, polisen var i fel hus och de poliserna går helt fria, sade Hamilton efter racet.

Och Hamilton fick inför Toscanas GP stöd av sin stallchef i Mercedes.

– Det är helt hans beslut. Vad han än gör kommer vi att stötta honom, sade Toto Wolff.

Inför formel 1-säsongen initierade Fia en antirasism- och mångfaldhetskampanj – We race as one, som bland annat innebär antirasismdemonstrationer inför varje race. Hamilton har varit med och jobbat fram kampanjen.

Ämnen i artikeln

Formel 1
Motorsport

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt