Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/inget-atal-efter-sm-guldtumultet-i-kalmar/

Sport

Inget åtal efter SM-guldtumultet i Kalmar

AIK-fansen stormade Kalmars plan när SM-guldet säkrats 2018. Åklagaren väcker inte åtal mot Kalmars säkerhetsansvarige. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Kalmar FF:s säkerhetsansvarige kommer inte att dömas för tumultet i samband med att AIK säkrade SM-guldet i fotboll 2018.

Åklagaren väljer att inte väcka åtal.

TT Text

En brinnande polisbuss, pyroteknik på läktaren och planstormning. AIK säkrade SM-titeln i fotboll den 11 november 2018, men guldmatchen i Kalmar präglades av så mycket stök att Kalmar FF:s säkerhetsansvarige senare polisanmäldes för brott mot ordningslagen.

Men nu har utredningen lagts ner, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Orsaken är att villkoren som polisen utfärdat för matchen bedöms som alltför otydliga, till exempel när det gäller tider för insläpp och hur många ordningsvakter som skulle finnas vid varje utgång.

Åklagaren hänvisar till en tidigare dom i kammarrätten som slog fast att villkor som meddelas enligt ordningslagen måste vara så tydliga att den som har ansvar för att följa dem måste inse när de överträds.

”I och med kammarrättens dom framstår många av de villkor som polismyndigheten meddelat till matchen som så otydliga att de inte kan gälla som villkor. Bland annat gäller det tider för insläpp och antal ordningsvakter vid de olika ingångarna till arenan”, säger kammaråklagare Magnus Ling i pressmeddelandet.