Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Innebandy – från lek till potentiell OS-sport

I takt med att innebandyn vuxit som sport har innebandyklubban sedan 70-talet genomgått flera revolutionerande förvandlingar. En som följt båda resorna på nära håll är Jan Inge Forsberg, grundare av klassiska Pixbo, Sveriges första förbundskapten och numera vd för en stor klubbtillverkare.
”Nästa milstolpe hoppas och tror jag blir att innebandyn kommer med på OS-programmet”, säger han.

  Jan Inge Forsberg har levt med innebandyn i 35 år. Utöver vd-jobbet är han också parti­ledare för Sportpartiet i Härryda kommun som samlade 1.500 röster vid ­senaste valet. DN-sporten har träffat den nyblivne 50-åringen på ­arbetsplatsen i lokalerna i Mölnlycke Fabriker där det en gång i tiden tillverkades toalettpapper.

  I dag är det arbetsplats för 25 personer med fokus på innebandy­utrustning där klubban har en central roll.

  Skaften tillverkas i bland annat Kina och bladen i Götene, men det är i Mölnlycke klubborna monteras innan de skickas ut till kunderna.

  Jan-Inge Forsberg visar oss runt i lokalerna och har plockat fram åtta klubbor som betytt mycket för sportens utveckling.

  Dessutom en klubba som han tror kommer att revolutionera sporten när den blir godkänd och kommer ut på marknaden.

  Forsberg har varit med om innebandyns långa resa, från lek på skolgården och fritidshemmet till högklassig elit- och arenaidrott.

  Han har följt utvecklingen på nära håll, både vad gäller materialet och det sportsliga.

  Det började för drygt 30 år sedan.

  Då i början av 80-talet fanns det bara en Stockholmsserie och en Göteborgsserie.

  I dag finns 120.000 licenserade spelare, men Svenska innebandyförbundet uppskattar att över en halv miljon svenskar utövar sporten i någon form.

  Innebandy spelas över hela världen.

  – När vi drog i gång i början av 80-talet möttes vi av motstånd och det var inte lätt när vi inte ens fick träningstider.

  – Men jag trodde hela tiden att det skulle bli en bra sport för alla, men kanske inte så här stort, säger Jan Inge Forsberg.

  Från början var det lite si och så med reglerna.

  – Det kom ju spelare till oss från andra sporter som hockey och handboll. Klart det var mycket nytt. Varje lag och ort hade sina egna regler, säger Jan Inge när vi träffas mellan två matcher under VM-festen här i Göteborg där programmet för hans del är fulltecknat.

  – Men det här är en fantastiskt rolig vecka. Företaget är huvudsponsor, VM går på hemmaplan och jag fyllde 50 förra veckan. Det finns inget att klaga på, säger han.

  Själv var han Sveriges förste förbundskapten som tog EM-guld i Helsingfors 1994, men det var mer som ett beställningsjobb tycker han själv.

  Sverige låg redan då steget före alla andra och gör det fortfarande.

  Innebandyn lider som bekant av ojämna resultat på mästerskapen.

  – Man kan säga att fem av 65 länder spelar innebandy på riktigt. Det andra är i en utvecklingsfas, men jag hoppas att konkurrensen i toppen hårdnar. Som det är nu kan man sitta och hålla på motståndarna när Sverige spelar, säger Jan Inge och skrattar.

  Om han ska sätta milstolpar i svensk innebandy lyfter han först fram VM i Sverige 1996.

  – Det var ett genombrott med fullsatt i finalen i Globen. Den andra milstolpen tycker jag den här turneringen är med massor av folk redan i gruppspelet.

  – Nästa milstolpe hoppas och tror jag blir att innebandyn kommer med på OS-programmet, men det ligger lågt fram i tiden. Men det finns krafter som arbetar hårt för att de ska bli så.

  På senare år har Jan Inge Forsberg också gett sig in i politiken. Han tröttnade på att idrotten inte prioriterades och bestämde sig för att bli kommunpolitiker i Härryda kommun.

  Vid valet 2010 fick Sportpartiet ett mandat i fullmäktige.

  I september 2014 tre mandat efter cirka 1500 röster.