Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/inreseforbudet-hotar-idrottsevenemang-vi-har-inte-rad-med-det/

Sport

Inreseförbudet hotar idrottsevenemang: ”Vi har inte råd med det”

Inreseförbud kan stoppa världscup och kvalmatcher, menar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Inreseförbud kan stoppa världscup och kvalmatcher, menar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Regeringens beslut om inreseförbud betyder att flera svenska idrottsevenemang är hotade. Nu vill Riksidrottsförbundet (RF) att reglerna ändras.

– Vi har inte råd att lägga armarna i kors, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Sverige har ett inreseförbud för medborgare från länder som inte tillhör EU eller länderna Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Undantaget är verksamheter som utför nödvändiga funktioner för Sverige.

Dit räknas inte aktörer inom idrottsrörelsen.

Något som innebär att idrottsevenemang som fotbollslandskampen mot Ryssland kan komma att spelas utomlands. Eller att vissa åkare inte tillåts delta i världscupen i skidskytte i Östersund. Det kan även leda till att vissa evenemang tvingas att ställa in.

RF vill nu se en ändring av förordningen och under måndagen skickades en skriftlig framställan till regeringen. RF kräver att personer med anknytning till idrottsrörelsen ska omfattas av undantaget för inreseförbud.

RF:s ordförande Björn Eriksson motiverar begäran:

– Man måste veta att de som tävlar faktiskt får komma in i landet, annars kan man ju inte arrangera internationella idrottsevenemang i Sverige.

Björn Eriksson betonar konsekvenserna om ingenting görs från regeringens sida:

– Vissa evenemang riskerar att ställas in. Det har vi inte råd med. Utöver de rent sportsliga förlusterna kommer vi även få stora ekonomiska konsekvenser. Vi borde hitta ett system som fungerar. Jag vill att regeringen tar en tydlig ställning i den här frågan, säger han.

– Konsekvensen av att Sverige har ett system där vissa länder inte är välkomna blir att man flyttar idrottsliga evenemang till andra länder. Vi har inte råd att lägga armarna i kors, säger Björn Eriksson.

Vad hoppas ni på för svar från regeringen?

– Jag tror att de kommer lyssna. Är det inte dags att se över möjligheterna att faktiskt genomföra evenemang? Många är fullt möjliga att genomföra. Ta skidskytte som exempel: Om det skulle komma en åkare från Nepal så tror jag att vi klarar av det.

Ser ni några problem med att lätta på restriktionerna?

– Inte när det gäller de sportsliga evenemangen. Det här är en apparat som är helt professionell. Det vore en annan sak om man sagt att Sverige vore helt stängt. Nu säger man att man tillåter inresor om de är viktiga. Är inte det här viktigt?

– Det kommer inte välla in folk från alla världens håll och kanter. Vi talar om några få idrottsutövare från Europa som inte får komma till oss. Ska detta hindra oss från att arrangera evenemang? Jag tycker inte det är okej, säger Björn Eriksson.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt