Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 20:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/inspirationen-for-vm-loparen-i-flyktinglaget-kay-pollak/

Sport

Inspirationen för VM-löparen i flyktinglaget: Kay Pollak

Otmane Nait Hammou kommer ursprungligen från Marocko. För tre år sedan kom han till Sverige som asylsökande. På tisdag representerar han Internationella friidrottsförbundets flyktinglag på 3.000 meter hinder under VM i Doha. Foto: Jonas Lindkvist

Otmane Nait Hammou började träna löpning när han var 17 år.

På tisdag ska 24-åringen, som bor strax utanför Stockholm, tävla för Refugee Team i friidrotts-VM i kvalet på 3.000 meter hinder.

– Jag vill bara visa för folk att det går att bli framgångsrik om man tror på det, säger Otmane.

– Jag satt på en buss när jag såg en kille som hade en bok av Kay Pollak (svensk författare och filmregissör). Titeln (på svenska ”Att växa genom möten”) tilltalade mig verkligen och jag frågade honom om jag kunde skriva ner titeln för att komma ihåg den. Dagen efter köpte jag boken och började läsa den. Jag gillade verkligen budskapet om motivation som finns i boken och sedan såg jag att Kay Pollak var från Sverige. Det var så allting började. 

Otmane Nait Hammou flyttade till Sverige från Frankrike för tre år sedan och bodde under sin första tid i Sverige på ett asylboende söder om Kalmar. Via Västervik flyttade Otmane för två år sedan till, Handen, strax söder om Stockholm. 

Han har uppehållstillstånd och vill bli svensk medborgare.

Från ettan där han bor har Otmane nära till anläggningen Torvalla IP, där han dagligen tränar friidrott. 

Men karriären på löparbanan var långt ifrån självklar för Otmane, som ursprungligen kommer från Marocko.

– När jag var 17 och gick i gymnasiet var det en kompis från klassen som sprang och på fredagar var han aldrig i skolan. Jag frågade honom vad han gjorde och han sa att han sprang för sin klubb i Marocko. Vi började prata mer, blev bra vänner och en dag kom han hem till mig. Min mamma öppnade dörren och frågade vad han ville och han sa att han ville gå ut och springa med mig, så min mamma väckte mig och sa åt mig: ”gå ut och spring, Otmane”. 

– Jag sprang med honom i tolv minuter, men sen var jag för trött för att fortsätta. Han sprang olika snabbt för att visa att han var bossen, så jag hängde inte med. Men dagen efter kände jag mig besviken och undrade varför jag inte kunde springa lika snabbt. Vi är ju jämlika, båda har två ben. Dagen efter gick jag ut och sprang igen och sedan kände jag mig motiverad, säger Otmane. 

Otmane Nait Hammou med Kay Pollaks ”Att växa genom möten”, en bok som fick honom att bli intresserad av att flytta till Sverige. Foto: Jonas Lindkvist

24-åringen berättar att han aldrig riktigt kände sig ämnad att bo i Marocko och valde därför att flytta till Europa, där han så småningom hamnade i Stockholm. I huvudstaden kände sig dock Otmane ensam till en början. Men ett möte med den svenske landslagslöparen Napoleon Solomon på pendeltågsstationen i Handen gav Otmane en ny vän. 

– Jag såg honom på perrongen och jag kände igen honom. Han log mot mig, jag mot honom och jag såg att han hade en landslagsryggsäck. Vi började prata och jag berättade att jag var ny i Handen och att jag var ensam här, säger Otmane.

– Vi är bästa vänner nu och han stöttar mig mycket. Han hämtar upp mig med sin bil och sedan åker vi och tränar tillsammans. Han har en väldigt trevlig familj och jag är som en del av den.

På tisdag tävlar Otmane i friidrotts-VM – för första gången någonsin. I kvalet på 3.000 meter hinder är han en av två löpare (den andra Fouad Idbafdil) från Refugee Team som ställer sig på startlinjen. 

– Jag vill bara visa för folk att det går att bli framgångsrik om man tror på det, säger Otmane.

På Torvalla IP i Haninge har Otmane Nait Hammou slipat formen inför VM. Foto: Jonas Lindkvist

Otmanes karriär på 3.000 meter hinder är dock kortvarig. För bara ett år sedan valde han att fullt ut satsa på distansen. Hans personliga rekord är 8.58,71 och under ett besök på Torvalla IP berättar Otmane att hindertekniken fortfarande är svårbemästrad. 

Att få vara med i VM är däremot något Otmane drömt om länge.

– Det är svårt att förstå att du kommer vara där en dag. När du kollar på tv önskar du att du är en av löparna på startlinjen och nu är jag det. Det är otroligt stort och min dröm har gått i uppfyllelse. 

Tror du att det kommer kännas överväldigande när du står på startlinjen?

– Jag vet inte. Mina känslor är blandade just nu och det är första gången jag gör något sånt här och att vara där kommer vara känslomässigt. 

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha