Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/installt-os-kval-i-judo-staller-till-problem/

SPORT

Inställt OS-kval i judo ställer till problem

Marcus Nyman under VM i Tokyo 2019. Nyman skulle ha tävlar i Rabat i helgen, men tävlingen ställs in.
Marcus Nyman under VM i Tokyo 2019. Nyman skulle ha tävlar i Rabat i helgen, men tävlingen ställs in. Foto: Rodrigo Reyes Marin/Zuma press

Helgens OS-kval i judo, GP-tävlingen i Rabat i Marocko, ställs in på grund av oro för coronaviruset.

Det ställer till problem för de svenskar som jagar OS-platser.

– Vi har några aktiva som behöver tävla lite mer, säger landslagschefen Robert Eriksson.

TT Text

Anna Bernholm och Tommy Macias är redan uttagna till OS av Sveriges olympiska kommitté. De skulle inte ha åkt till Marocko för tävlingarna fredag-söndag.

– Men Marcus Nyman, Robin Pacek och Joakim Dvärby ligger i dagsläget precis innanför kvalgränsen och behöver nog stärka situationen litegrann, säger Eriksson.

Han vet inte hur det internationella judoförbundet ska lösa det, om det ska läggas till någon tävling i stället för den inställda dit 94 nationer var anmälda.

– Det finns inte mycket tid för det, det är redan mycket aktiviteter inplanerade. Det finns nu fem tävlingar kvar och slutspurten är väldigt viktig. Risken är att fler tävlingar ställs in och då blir det svårt, säger Eriksson.

– Det finns kvaltävlingar till i slutet av maj och det blir svårt att förlänga kvaltiden eftersom det är så nära OS. Då förändras allting när det gäller upplägg inför OS.

Nästa OS-kvalificerande tävling är i ryska Jekaterinburg i nästa vecka.

– Den ska genomföras, har man sagt. Men ställer man in är det oftast med väldigt kort varsel.

Läs mer: Så påverkas idrotten av det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Judo

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt