Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 18:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/invigningen-ses-som-en-smittorisk-nar-os-start-star-pa-spel/

SPORT

”Skulle vara surt att bli isolerad på invigningen”

Emma Lindqvist vet inte om handbollslandslaget ska gå på OS-invigningen men hon avstår helst.
Emma Lindqvist vet inte om handbollslandslaget ska gå på OS-invigningen men hon avstår helst. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

TOKYO. OS-invigningen i Tokyo på fredagen ses av aktiva som en risk att råka hamna nära någon som sedan testar positivt för covid-19. Därför väntas leden av idrottare bli ovanligt glesa.

– Det skulle vara otroligt surt att bli isolerad för att någon annan är smittad, när man inte själv är smittad, säger handbollsspelaren Emma Lindqvist.

Endast 39 fall av coronasmitta har påträffats under juli månad bland dem som kommit till Japan från andra länder för OS.

Det är inte själva smittan i sig som i det här läget skrämmer olympier mest. Däremot risken för att det plingar till i telefonens hälsoapp – som är skapad för att spåra de tiotusentals utlänningar som kommit till OS – med ett besked om att de befunnit sig nära någon som testat positivt.

– Om det inte hade varit en pandemi hade jag velat vara med på invigningen, men vi har knappt fått någon information om hur invigningen ska gå till och just nu känns det onödigt att beblanda sig med andra och trycka ihop sig, säger Emma Lindqvist i det svenska OS-laget i handboll.

Handbollslandslaget under träning inför OS-premiären.
Handbollslandslaget under träning inför OS-premiären. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Redan livet i OS-byn innebär risker. I matsalen är trängseln ibland stor och alla håller inte de avstånd de borde göra, anser den 23-åriga spelaren från H65 Höör.

Hon och hennes lagkamrater iakttar dagarna före premiärmatchen mot Spanien de försiktighetsåtgärder som ligger inom deras kontroll.

– Vi kan inte mer än tvätta händerna eller ta handsprit på dem, bära munskydd och hålla avstånd hela tiden, säger Emma Lindqvist.

Det kan låta som om en statsepidemiolog hade teaterviskat, men det här är något som i OS-byn i dessa dagar är mer än ett slött upprepande av färdiga fraser. Det handlar om att få delta i det OS som för de flesta har varit det stora målet i flera år.

Ett sådant pling i telefonen vill du inte ha?

– Nej, det skulle vara otroligt surt att bli avstängd för att någon annan är smittad, när man inte själv är smittad, säger Emma Lindqvist.

Hennes lagkompis målvakten Johanna Bundsen säger att hon försöker hålla sig borta från utomstående i OS-byn.

– Man tar ett steg extra ifrån dem. För vi vill inte drabbats av det, säger hon om risken att i efterhand få meddelande om att ha befunnit sig nära någon som blir testad positivt.

OS-invigningen är en dag bort. I år kommer många olympier att ta det säkra före det osäkra och inte närvara.
OS-invigningen är en dag bort. I år kommer många olympier att ta det säkra före det osäkra och inte närvara. Foto: Charly Triballeau/AFP

Reglerna säger att den som larmas för att ha befunnit sig nära en smittad kan fortsätta träna, men måste isolera sig. Så länge de dagliga testen klaras är det tillåtet att tävla.

Ändå innebär reglerna isolering. Och risken att hamna nära någon som bär på smittan och sedan själv testa positivt gör att Emma Lindqvist helst avstår invigningen.

– Det är inte vi som fattar det beslutet. Just nu vet vi inte om vi ska gå eller inte, men det är snack om att vi inte ska gå, säger hon.

Det är svårt att se att någon i handbollslaget eller någon annan svensk olympier skulle tvingas delta vid invigningen mot sin vilja.

Mycket tyder också på att de svenska handbollsspelarna inte är ensamma om att ta det säkra före det osäkra. Särskilt som informationen från arrangörerna om hur invigningen ska gå till i praktiken varit bristfällig.

Ytterligare en skillnad från tidigare OS-invigningar är frånvaron av publik, som är bannlyst under hela spelen på grund av smittspridningen. Hur festlig blir invigningen då?

Därför kan den svenska truppen som går in på olympiastadion i Tokyo på fredagen bestå av en mindre skara aktiva, men kanske också av en större andel ledare eftersom det ser trist ut med en alltför liten trupp.

Läs mer:

Så blir OS-invigningen i Tokyo

Skandalerna som skakat OS-invigningen

Ämnen i artikeln

Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt