Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/iok-basen-om-os-flytten-ingen-avundsvard-uppgift/

Sport

IOK-basen om OS-flytten: ”Ingen avundsvärd uppgift”

Tokyo.
Tokyo. Foto: Behrouz Mehri/AFP

Att flytta OS blir en logistisk utmaning av sällan skådat slag. 

– Ingen avundsvärd uppgift, sade IOK-basen Thomas Bach när han kommenterade beslutet att skjuta upp OS i Tokyo till 2021 och beskrev vad den arbetsgrupp, som ska planlägga flytten, har framför sig.

Här är några av frågorna som Internationella olympiska kommittén (IOK) har att lösa.

Mästerskapskalendern.

2021 är redan ett mästerskapstätt år. Såväl sim-VM i japanska Fukuoka, friidrotts-VM i Eugene, USA, samt det flyttade fotbolls-EM för herrar ska avgöras under sommaren. Friidrottsbasen Sebastian Coe har antytt att hans VM skulle kunna flyttas till 2022 och Internationella simförbundet har i ett uttalande sagt att man kommer att vara flexibla. Men IOK har också Universiaden, universitetspelen i Kina den 8–19 augusti, att ta hänsyn till. Thomas Bach säger att datumalternativen inte är begränsade till sommarmånaderna, men ett sommar-OS på våren skulle knappast uppskattas av amerikanska tv-bolagen. Positivt för IOK är att damernas fotbolls-EM flyttats fram. Två stora dammästerskap samma sommar hade inte fungerat.

Kvaltävlingarna

Drygt hälften av de förmodade 12.000 tävlande i OS är redan kvalificerade och kan antas få behålla sina platser. IOK måste nu se till att kvaltävlingarna, där resten av deltagarna ska bli klara, kan genomföras i tid och på ett rättvist sätt.

Ekonomin

IOK är försäkrat mot situationen och har dessutom en ansenlig summa pengar på banken. Frågan är hur man gör med de miljoner från OS som de 33 internationella specialförbunden räknat med och i många fall är beroende av. De japanska arrangörerna är i en svårare situation. Kostnaderna för OS har stigit och den reviderade budgeten var i december i fjol 125 miljarder kronor. OS var tänkt att sätta fart på den haltande japanska ekonomin. Nu dröjer inkomsterna till nästa år samtidigt som lågkonjunkturen slår till i coronapandemins spår.

Arenorna

Arrangörerna har hyrt OS-arenorna enligt avtal som går ut när spelen beräknades att vara avslutade i sommar. Nu måste man ingå nya hyreskontrakt och dessutom betala för driften. Många av arenorna är dessutom redan bokade för nästa år. Kommer IOK att hjälpa till?

Biljetterna

Arrangörerna har sålt biljetter för motsvarande åtta miljarder kronor och kan förväntas vilja överföra dessa till nästa år. Men alla biljettinnehavare kanske inte kan göra resan till Tokyo då. Den japanska tidningen Asahi Shimbun rapporterade i förra veckan att biljettinnehavare som betalat tiotusentals kronor riskerar att inte kunna få sina pengar tillbaka. Arrangörerna lär bli hårt kritiserade om så blir fallet.

Sponsorerna

Två stora IOK-sponsorer, General Electric och Procter & Gamble har kontrakt som går ut 2020. IOK måste nu sannolikt förlänga avtalen till nästa år.

Tv-avtalen

Amerikanska NBC har ett 18-årigt avtal för OS-rättigheterna som sträcker sig till 2032 och är värt cirka 80 miljarder kronor. Det gör att bolaget kommer att ha mycket att säga till om när det gäller flytten. Inga kollisioner med andra av bolagets evenemang lär tolereras.

Vinter-OS

IOK är mitt uppe i planeringen av vinter-OS 2022 i Peking och ungdoms-OS i Dakar, Senegal, samma år, men det är sannolikt ett mindre problem i den stora flytten.

Läs mer: Johan Esk: Krävs historiskt samarbete när jätteelefanten ska baxas framåt 

Läs mer: Gerhardsson: ”Kanske får jag svartjobba om vi går till OS-final”