Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/iok-basen-vi-star-infor-unika-utmaningar/

Sport

IOK-basen: ”Vi står inför unika utmaningar”

Thomas Bach tillbakavisade kritik mot IOK under en telefonkonferens på onsdagen.
Thomas Bach tillbakavisade kritik mot IOK under en telefonkonferens på onsdagen. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach tillbakavisar kritiken om att man dröjde för länge med att flytta OS. Han medger att den olympiska rörelsen har unika utmaningar framför sig, men hoppas att spelen nästa år ska bli ”ljuset i tunneln i dessa mörka tider”. 

Thomas Bach kallade till telefonkonferens med världens massmedier på onsdagen. 400 journalister lyssnade till IOK-basens förklaringar till varför beslutet om att skjuta upp spelen dröjde och hur man nu ska klara av att få ihop den internationella idrottskalendern.

– Vi står inför unika utmaningar, sade Bach.

Trots världskrisen hävdade IOK så sent som i slutet av förra veckan att planerna att genomföra OS till sommaren låg fast. Det var först i måndags som det började komma andra signaler från högkvarteret i Lausanne. Enligt Bach var det beskeden kring den ökade smittospridningen av det nya coronaviruset i världen och världshälsoorganisationen WHO:s direktiv som fick IOK att agera.

– I början av krisen följde vi utvecklingen i Japan och vi utvärderade om Japan kunde erbjuda en trygg miljö. Sedan skiftade smittan mer och mer till resten av världen. Då blev det mer och mer en fråga om världen kunde resa till Japan och om Japan hade råd med att bjuda in världen, sade Bach och fortsatte:

– I söndags såg vi siffror, särskilt från Afrika, och att vi tydligen var i början av ett utbrott där. Vi såg utvecklingen i Sydamerika, USA och andra länder. Efter det kallade jag till ett krismöte med IOK:s exekutivkommitté och därefter inledde vi diskussioner med den japanska organisationskommittén, sade Bach och förklarade att även alternativet att ställa in OS helt och hållet fanns på bordet, men att båda parter till slut var överens om att en flytt till nästa år var det bästa.

Bach tillbakavisade också kritiken om att man inte lyssnat på den oro som många aktiva uttryckt. Han sade att man stått i nära kontakt med de nationella olympiska förbunden samt med Athletes commission, de aktivas intresseorganisation.

– Idrottarnas röst har alltid spelat en viktig roll och vi har inte ignorerat dem. Vi måste sätta alla deltagare först och försöka minska smittspridningen, sade Bach.

Han berättade att IOK nu har satt ihop en arbetsgrupp, som ska tackla alla de problem och frågeställningar som ett uppskjutet OS för med sig. Bach medgav att arbetsgruppen inte har någon avundsvärd uppgift framför sig, men han var optimistisk kring att den första historiska flytten av ett olympiskt spel ska gå att genomföra.

– Det kommer att krävas kompromisser och uppoffringar av alla intressenter. Detta är som ett jättelikt pussel, där varenda bit måste passa. Tar man ut en bit rasar hela pusslet. Allt är viktigt, sade Bach.

Han gav inga besked om vilka datum som är aktuella nästa år, då både friidrotts-VM och sim-VM ska genomföras under sommaren. Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe har redan antytt att VM-arrangörerna i Eugene, USA, kan tänka sig att flytta sin tävling.

– Vi måste ta med hela idrottskalendern och många andra saker i bilden. Vi kommer att finna en lösning så fort som möjligt. Men i första hand handlar det om kvalitén på beslutet där alla intressenter måste tas med i diskussionen, sade Bach, som klargjorde att trots att spelen ska genomföras 2021 kommer de fortfarande att kallas Tokyo 2020.

– Tokyo 2020 kan bli en hyllning till att vi har överkommit denna oöverträffade utmaning som coronaviruset innebär. Låt spelen bli ett ljus i tunneln i denna mycket mörka tid, sade Bach.

Flytten kommer att få stora ekonomiska konsekvenser, men Bach ville inte gå in på detaljer kring vad som till exempel blir konsekvenserna för den olympiska byn i Tokyo. Han sade att det är för tidigt att prata om detaljerna men meddelade att IOK varit i kontakt med alla sina stora sponsorer och att alla gett sitt stöd.

Från en tysk journalist fick Bach frågan om han någonsin tänkt på att avgå på grund av kritiken om att IOK agerat sent.

Det snabba och korta svaret kom snabbt från tysken.

– Nej, sade Bach.

Läs mer:

Svenska medaljhoppen får vänta på OS: ”Omtumlande” 

Johan Esk: Krävs historiskt samarbete när jätteelefanten ska baxas framåt 

Uppskjutet Paralympics skapar oro bland aktiva 

OS kan krocka med dubbla VM: ”Mycket är osäkert”