Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/iok-oppnar-for-ryska-idrottare-i-os/

SPORT

IOK öppnar för ryska idrottare i OS

Det ryska skidlaget vann stafetten i OS i Peking förra året, under neutral flagg.
Foto: Vegard Grøtt/Bildbyrån

Internationella olympiska kommittén har beslutat att utreda ett sätt att tillåta ryssar och belarusier tävla i internationell idrott igen.

”Ingen idrottare ska hindras på grund av sitt pass”, skriver IOK efter ett styrelsemöte.

I flera månader har bland andra den amerikanska olympiska kommittén velat att ryssar och belarusier, som stängdes ute efter Rysslands invasion av Ukraina, ska få tävla igen.

Nu meddelar IOK att former för hur det ska ske kommer att utredas.

– IOK har pejlat frågan under det senaste kvartalet. Det går helt klart i den riktningen, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på den svenska olympiska kommittén.

SOK har inte ändrat åsikt och tycker fortsatt att ryssar och belarusier ska stängas ute.

Beslutet om att öppna för ryssar och belarusier sker bara dagen efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade ett samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron och vädjade om att ryssar inte ska få vara med på OS i Paris 2024.

Ryssar och belarusier ska inte få representera sina länder, men tävla under neutral flagg, enligt de villkor som IOK vill sätta upp. De som ”aktivt stöttat kriget i Ukraina” ska inte få tävla.

Även om SOK tycker den valda vägen är olycklig är det inte aktuellt med någon svensk bojkott av OS på grund av att ryssar får delta, säger Peter Reinebo.

– Våra OS-trupper kommer att delta i Paris och Milano-Cortina. Det är bara breda FN-sanktioner eller liknande som skulle kunna få oss att överväga något annat, säger han.