Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/iok-slapper-utvarderingsrapport-jamn-kamp-att-vanta-om-vinter-os-2026/

Sport

IOK släpper utvärderingsrapport – jämn kamp att vänta om vinter-OS 2026

Octavian Morariu, ordförande i Internationella olympiska kommitténs utvärderingsgrupp. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Det ser ut att bli en jämn kamp mellan Stockholm Åre och Milano Cortina om vinter-OS 2026.

– Båda kandidaterna har helt och hållet tagit till sig av filosofin bakom Agenda 2020 och satt idrottarna i centrum, säger Octavian Morariu, ordförande i Internationella olympiska kommitténs utvärderingsgrupp.

Med exakt en månad kvar till omröstningen i Lausanne publicerade Internationella olympiska kommittén sin rapport kring de två kandidaterna för vinter-OS och Paralympics 2026.

Tidigare i år besökte IOK:s utvärderingsgrupp, ledd av rumänen Octavian Morariu, både Sverige och Italien för att göra en noggrann kontroll av OS-kandidaturerna.

Rapporten kan ses som det viktigaste underlaget för de cirka 100 IOK-medlemmar som den 24 juni i Lausanne ska rösta om kandidaterna.

Numer får IOK-medlemmarna inte göra personliga besök hos de sökande städerna.

Generellt konstaterar rapporten att stödet för OS hos folket och politiker är klart sämre i Sverige. IOK:s egna mätningar talar om att 55 procent av svenskarna är för OS, medan 83 procent är det i Italien. Andra mätningar ger lägre resultat för Stockholm Åre. Fortfarande saknas det offentliga stöder från Stockholms kommun.

Till svensk fördel talar en tryggare ekonomisk uppbackning och att Sverige är ett stort vintersportland som aldrig tidigare arrangerat vinter-OS.

Octavian Morariu konstaterar i ett uttalande kring rapporten att båda kandidaterna lanserar koncept som till fullo följer IOK:s Agenda 2020, det reformprogram som syftar till att göra de olympiska spelen mer hållbara.

– Både projekten prioriterar arv och hållbarhet genom att utnyttja vintersporttradition och erfarenhet av högsta klass, etablerade världscuparenor, kunniga och passionerade fans, frivilliga och tävlingsarrangörer, säger Morariu.

Han konstaterar att detta skapat väsentliga kostnadsminskningar i budgeten och att kostnaderna för de här spelen kan bli upp till 75 procent mindre jämfört med spelen i Pyeongchang 2018 och kommande spel i Peking 2022.

När det gäller Stockholm Åre konstaterar rapporten att valet att lägga grenarna bob, rodel och skeleton i lettiska Sigulda är helt i linje med IOK:s ambition kring hållbarhet, men man konstaterar att vissa tänkta arenaval kräver närmare utvärdering. Det gäller bland annat den planerade skridskoovalen i Barkarby. Man konstaterar att det krävs privata medel för att efter spelen förvandla skridskoanläggningen till en multisportarena och att finansieringen med offentliga medel inte bekräftats.

Det samma gäller skidanläggningen i Hamra utanför Stockholm, där rapporten konstaterar att det under våren saknades bindande dokumentation kring finansieringen.

Rapporten slår också fast att det just saknas detaljer kring hur transporter mellan de fyra orterna Stockholm, Falun, Åre och Sigulda ska ske.

Den svenska kampanjchefen Richard Brisius säger att man tar dessa frågor på stort allvar.

– Vi håller på och jobbar med det här. Samtidigt är det här ju frågor nere på detaljnivå och skulle det visa sig att det inte fungerar ha vi alternativa lösningar, säger Brisius, som känner sig nöjd omdömena i rapporten.

– Framför allt lyfter man fram att vår kampanj är stark när det gäller viktiga hållbarhetsfrågor och att Sverige som land går starkt ekonomiskt just nu, säger han.

Rapporten konstaterar att Milano Cortina ”uppfyller alla krav”, men utvärderingsgruppen konstaterar att valet att separera damernas och herrarnas alpina grenar mellan Cortina och Bormio kan öka kostnaderna och logistiska utmaningar.

Den främsta kritiken riktas mot att Italien avser att renovera den existerande bob- och rodelbanan i Cortina, vilket tros kunna ge höga kostnader.

”Det finns andra existerande arenor i Europa”, står det i rapporten. St Moritz i Schweiz har nämnts som alternativ.

Både Stockholm Åre och Milano Cortina ges nu möjlighet att kommentera rapporten och komma med kompletterande information.

Läs mer: Polisen: ”Vi kan trygga säkerheten under ett OS”