Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/iok-topp-klart-att-tokyo-os-skjuts-upp/

SPORT

IOK-topp: Klart att Tokyo-OS skjuts upp

OS flyttas fram - troligen till nästa år.
OS flyttas fram - troligen till nästa år. Foto: Jae C Hong/AP

OS i Tokyo skjuts upp – troligen till nästa år, enligt den kanadensiska IOK-toppen Dick Pound. Beskedet kommer sedan flera länder beslutat att inte skicka några deltagare om OS genomförs den här sommaren.

Enligt Pound kommer OS sannolikt att flyttas till 2021, detaljer kommer att utarbetas under de kommande fyra veckorna.

Om fyra månader, den 24 juli, var det tänkt att OS-elden ska tändas på Olympiastadion i Japans huvudstad Tokyo och att de 32:a olympiska sommarspelen ska pågå i drygt två veckor. Coronavirusets globala spridning ser nu att ha tvinga Internationella olympiska kommittén, IOK, att flytta fram spelen.

Dick Pound.
Dick Pound. Foto: Kerstin Joensson/AP

– På grundval av den information som kommit IOK till del har vi beslutat om en uppskjutning , säger Dick Pound till USA Today.

– Hur vi fortsätter framåt är inte klart, men OS kommer inte att inledas den 24 juli, så mycket vet jag.

Konsekvenserna av att flytta ett OS är enorma. Enligt Dick Pound kommer det officiella beslutet från IOK inom kort.

– Vi kommer att skjuta upp spelen, och sedan påbörja arbetet med att flytta OS. Det är mycket jobb som väntar, säger den inflytelserika IOK-ledamoten till USA Today.

Det är första gången som ett OS flyttas från ett år till ett annat. Efter andra världskrigets utbrott ställdes ställdes OS i Helsingfors in 1940. 1980 bojkottade USA och flera andra länder OS i Moskva i protest mot dåvarande Sovjetunionens krig i Afghanistan.

På måndagen kom beskedet från Kanada att landet inte kommer att skicka några idrottare till ett OS som hålls i sommar. Premiärminister Justin Trudeau manade andra länder att följa efter. Samma budskap kom senare från det norska friidrottsförbundet. Österrikes hälsominister krävde att OS skulle skjutas upp för att värna om idrottarnas, ledarnas och publikens hälsa. Australien har sagt till sina aktiva att de ska förbereda sig för ett OS nästa år.

Under eftermiddagen meddelade Världshälsoorganisationen WHO att mer än 300.000 bekräftade fall av covid-19 har bekräftats och att pandemin accelererar.

– Vi sätter stort förtroende i att den japanska regeringen och IOK inte kommer att fullfölja planerna för ett OS om det skulle innebära fara för utövare och publik, säger Mike Ryan, läkare och verkställande direktör hos WHO.

Förra veckan meddelade Europeiska fotbollsförbundet Uefa att herrarnas EM flyttas från i sommar till samma tidpunkt nästa år, som en konsekvens av coronautbrottet.

Ämnen i artikeln

IOK

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt