Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Iransk fest när Hammarby vann på Tele2

Matchen på läktarna vann iranierna överlägset. Men på planen var Hammarby det bättre laget och vann vänskapsmatchen mot Esteghlal från Teheran med 2-1 (0-1)

Målskyttar: två 17-åringar.

Det var nog första - och troligen enda - gången som bortalaget haft större publikstöd än Hammarby när de spelar på Tele2.

Men så var inte matchen mot Esteghlal någon vanlig match. Vänskapsmatchen mot det iranska laget är en del i en satsning för att locka fler invandrare till Hammarbys matcher.

Nu kom 7.127 denna kyliga långfredag och mer än hälften av dem hade iranskt ursprung. Sevin Poorayamin var en av dem.

Målad med den iranska klubbens färger i ansiktet och med en blåvit clownhatt på huvudet, syntes det vilket lag han hejade på.

Foto:
Unga supportrar med iranska flaggan. Foto: Bilbyrån

– Det här är jättekul. Jag är från Iran och Esteghlal är från Iran, så det här är våra grabbar. Nu hoppas jag de kommer varje år, säger Sevin Poorayamin.

Själv kom han till Sverige för fem år sedan på flykt undan den islamiska regeringen i hemlandet. Att han inte stöder prästerskapet visade han tydligt med att på magen bära den gamla iranska flaggan med lejonet och solen.

Men på långfredagen var han på Tele2 för att stödja sitt lag. 

Foto:

– Mitt blod är blått. Jag beställde hatten från Iran för fyra månader sedan och den här också, säger han och tar fram en blåvit tuta och blåser så det ekar mellan husen i Globenområdet. 

Redan efter 34 sekunder av matchen fick han anledningen att ta fram och blåsa fanfar. Då pekade domaren å straffpunkten sedan Amadayie Rennie fällt en iransk anfallare.

Meysam Majidi klev fram och slog bollen mitt i mål, inte bättre än att Tim Markström kom åt den, men tillräckligt hårt för att den skulle rulla i in.

Just då visste jublet på läktarna inga gränser.

Annars fanns det inte så mycket att glädja sig åt i den första halvleken. Inte så konstigt kanske när Esteghlal saknade åtta ordinarie spelare och Hammarby tre. 

I den andra blev det bättre fart, framför allt på Hammarby. 17-årige Dusan Jajic hade fått plats på mittfältet redan från start och i halvtid bytte 17-årige Isac Lidberg av Rennie.

I den 63:e minuten höll sig Jajic framme i röran vid en hörna och stötte in kvitteringen till 1-1. Och fem minuter senare serverade Måns Söderqvist bollen till Isac Lidberg som tog emot och sköt ett distinkt högerskott som gick mellan benen på den iranske målvakten.

Två tonårsmål som räckte till seger i den mycket speciella matchen.

Efter slutsignalen var det inte Bajenspelarna som fick ta emot applåderna när de gick ärevarv. Det utbröt nästan hysteri när flera av de iranska spelarna tog av sig matchtröjorna och kastade upp dem på läktarna.

Foto i text: Nils Palmgren

Hammarby–Esteghlal, 2–1

Matchbetyg: 2

En vänskapsmatch i ordets verkliga bemärkelse. Inte mycket till kamp. I andra halvlek tog Hammarby över.

Matchens lirare

Det får bli två. Hammarbys framtidshopp, 17-åringarna Dusan Jajic och Isac Lidberg gjorde båda mål och fick ordentligt med speltid.

Utropstecknet

Det tog bara 34 sekunder för Esteghlal att ta ledningen. Aymadaiya rennie fällde Omid Nourafkan och Meysam Majidi satte straffen.

Frågetecknet

Varför var det så få i Bajenklacken? Bara några hundra på ståplats.

Hammarbykollen

Nanne Bergstand passade på att lufta hela truppen. På måndag möter man Örebro på Behrn arena i sista matchen innan den allsvenska premiären, Då är även Johan Persson tillbaka.