Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/irene-ekelund-antligen-pa-ratt-vag-igen/

Sport

Irene Ekelund: ”Äntligen på rätt väg igen”

Irene Ekelund. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Leendet är tillbaka på Irene Ekelunds läppar. 

– Det var länge sedan, konstaterade sprintern efter dubbelsegern, som bidrog till damernas triumf i Finnkampen.

Ekelund följde upp lördagens seger 100 meter med att vinna 200 meter. Moa Hjelmer och Lisa Lilja fullbordade den svenska trippeln och det var här som de svenska damerna kopplade greppet om den från första dagen täta matchen.

Det blev till slut så stora siffror som 217,5-192,5 och Irene Ekelund hade dubbel anledning att jubla. 23,50 var hennes bästa tid på fem år. Det var lika länge sedan hon vann Finnkampen.

Skador gjorde att karriären kom av sig för supertalangen.

– Nu har jag äntligen fått vara ”hel” i vinter och nu känns det som att jag är på rätt väg igen, men jag är fortfarande inte riktigt där jag vill vara, säger 22-åringen, som numera har Oscar Gidewall som tränare.

Under hans ledning ser hon nu framtiden an. OS i Tokyo är ett mål, men Ekelund verkar inte riktigt gett upp hoppet om att kvalificera sig till VM i Doha. Det kommer en möjlighet nästa helgs SM i Karlstad.

– Det känns ju som att det nu jag börjar springa fort igen, sade hon optimistiskt.

På förhand skulle det bli en jämn dammatch, men efter grenseger och personbästa på 5 000 meter (15,59,41) av Mengsteab Samrawit och dubbelsegrar i kula genom Fanny Roos och Frida Åkerström och i stav genom Angelica Bengtsson och Michael Meijer ryckte svenskorna ifrån och upprepade fjolårssegraren.

Emelie Nyman Wänseths personliga rekord i tresteg med 13,53 var en av dagens bättre svenska insatser.

Angelica Bengtsson kom direkt från en svag Diamond Leaguetävling i lördag och klarade ingångshöjden i sista försöket, men dagen slutade med 4,61 och Finnkampsrekord.

– Jag vet faktiskt inte vad som hände, men nu känns det mycket bättre. Det var bra att få många hopp i dag, sade Bengtsson.

Läs mer: Svensk dubbelseger i Finnkampen