Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/isak-hien-har-alltid-velat-spela-for-sverige/

SPORT

Isak Hien: ”Har alltid velat spela för Sverige”

Isak Hien på landslagets träning på Stockholms stadion på tisdagen.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Succé direkt i italienska Serie A. Då är Isak Hien högaktuell för en plats i den svenska startelvan.

– Får jag chansen ska jag försöka ta tillvara på den. Blir det inte så gäller det bara att vara redo när chansen kommer, säger mittbacken inför Nations League-avslutningen.

Det har gått snabbt för 23-årige Isak Hien. I våras var det få som hade koll på mittbacken men efter att ha imponerat stort i Djurgården värvades han av Hellas Verona där Hien på kort tid också visat framfötterna.

I samband med flytten hörde dessutom Janne Andersson sig för om en landslagsplats.

– I fotboll vet man aldrig. Men i och med flytten till Italien tänkte jag att det kanske inte är jättelångt bort, säger Isak Hien under tisdagens landslagssamling.

För honom var Sverige ett av landslagen som var på tapeten eftersom han även kunde valt att spela för Burkina Faso eller Ghana. Enligt spelaren själv var det däremot aldrig något tvivel om att Sverige var högst upp på listan av alternativ.

– Det var inget jättesvårt val. Jag är född och uppväxt i Sverige och har alltid velat spela för Sverige, säger Isak Hien.

– Janne (Andersson) ringde och ville höra hur jag resonerade och jag förklarade för honom att jag känner ingen stress. Skulle jag bli kallad är jag otroligt glad och taggad men är det inte så kommer jag inte låsa mig till ett annat landslag. Det är Sverige jag vill spela för, fortsätter han.

Efter två inledande matcher på bänken har Isak Hien gått rätt in i Hellas Veronas startelva och fått mycket beröm för sina insatser.

– Det har varit roligt. Det är ett nytt språk med en helt annan typ av fotboll som är mycket mer intensiv. I Verona markerar vi man-man vilket är ganska unikt. Men det är väldigt utmanande. Förhoppningsvis lär jag mig språket också, säger Isak Hien.

På grund av omfattande skadeproblem är mittbackspositionen en av Sveriges mest utsatta. Vem som spelar bredvid lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf mot Serbien (på lördag) och Slovenien (tisdag) är därför oklart. Edvin Kurtulus kallades in redan under den förra samlingen i juni och är med även den här gången. Slavia Prags Aiham Ousou är ett annat alternativ.

Samtidigt är det inte alls osannolikt att Hien får chansen i någon eller båda matcherna efter succéåret.

– Jag har inte hunnit reflektera så mycket över det. Jag är mest glad över att vara här. Sen är det självklart att man som fotbollsspelare alltid vill spela, bidra och utmana sig själv. Men det är inget som snurrar i mitt huvud. Får jag chansen är jag glad och taggad, säger Isak Hien.

Läs mer:

Forsberg om stökiga säsongsstarten: ”För mycket berg-och-dalbana”

Guide: Allt inför Nations League-avgörandet

Nya återbud till Janne Anderssons landslag – Martin Olsson har hjärnskakning

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt