Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/17-ariga-talangerna-uttagna-till-jvm/

Sport

Förändringens vindar blåser i Juniorkronorna

Tomas Montén har beslutat sig för att förändra uttagningen till JVM. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nya vindar blåser i Juniorkronorna.

Förbundskapten Tomas Montén har tänkt om när det gäller hur stor trupp han tar ut till JVM.

I stället för en stor bruttotrupp, där spelare gallras bort dagarna för junior-VM, tar Montén i år bara ut spelare som kommer att få spela.

Det i sin tur innebär att det saknades tre spelare i den trupp som presenterades under onsdagen.

På onsdagseftermiddagen tog Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén till orda – på samma sätt som han brukar göra den här tiden på året.

Det var dags att presentera truppen till junior-VM i Tjeckien, som inleds på annandag jul och avslutas på trettondagsaftonen.

– Tidigare år har vi presenterat en stor trupp som har innehållit fler än de spelare som vi får använda under VM. Det gör vi inte i år. Den här gången vill vi från dag ett jobba med det laget som ska spela JVM, säger förbundskapten Tomas Montén som gör sin fjärde säsong som ansvarig för Juniorkronorna. 

– Målet är att vi ska ha 23 spelare (20 utespelare plus tre målvakter) på plats när vi åker till Tjeckien, fortsätter han.

Bakgrunden till beslutet är framför allt att sättet att ta ut laget har inneburit att lagledningen fått lägga energi på fel saker. Men också att erfarenheterna visar att spelare som varit med på tryout under träningslägret före JVM ofta har haft svårt att prestera på max.

– Den här processen har tagit mycket tid och kraft. Jag kan känna att vi har lagt mest tid på de här sex-sju spelarna som slåss om de sista platserna i stället för att lägga den tiden på att hitta en förstakedja, ett första powerplay och sådana saker, säger Tomas Montén.

Beslutet att inte längre jobba med en stor bruttotrupp resulterade i att det bara var 17 utespelare och tre målvakter som presenterades. Två backplatser och en forwardsplats lämnades öppen.

Orsaken till de tomma platserna är att förbundskapten Montén fortfarande väntar på besked rörande tre spelare från Nordamerika.

Spelarna ifråga är backarna Rasmus Sandin, Toronto, och Adam Boqvist, Chicago, samt forwarden David Gustafsson, Winnipeg.

– Vi har ställt frågan till klubbarna och väntar på svar, berättar Tomas Montén.

Hur länge kan ni vänta på ett besked rörande de här spelarna?

– Vi får se. Det beror på hur situationen ser ut. Den 25 december ska vi anmäla 15 utespelare plus två målvakter, och det vet vi att vi har med oss.

Med i truppen som presenterades fanns dock en spelare från Nordamerika. Los Angeles Kings har gett klartecken för att backen Tobias Björnfot, som bortsett från tre NHL-matcher spelat i klubbens farmarlag den här säsongen, får spela junior-VM.

Läs mer: 17-åringarna får chansen i JVM: ”Kittlande spelare”