Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

18-åring fick igång trött Brynäs

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Två veckor av förluster, mörker och en snabb resa neråt i tabellen. Då tände backtalangen Lucas Carlsson hoppet igen i Gävle.

Brynäs vann returmötet í helgens duell med Linköping med 4–2 men det krävdes en artonåring för att få nytt liv i ett annars sömnigt Gavlerinken på söndagskvällen.

Gävlelaget – som under större delen av grundserien har lagt beslag på en slutspelsplats – ramlade när serien startade om i mitten av februari direkt ner under strecket till play in-positionerna.

Där har man blivit kvar och fortsatt sjunka, då de två senaste veckorna har varit en resultatmässig mardrömsresa neråt i tabellen.

Skador på nyckelspelare som Anton Rödin och Anssi Salmela har bidragit till raset liksom ett par snöpliga förluster i slutsekunderna.

När Brynäs förlorade första matchen av helgens duell mot Linköping på lördagen klev dessutom forwardsstjärnan Jesper Ollas av med misstänkt spräckt käke efter att ha fått en puck i ansiktet.

Och oflytet fortsatte länge grina Gävlelaget i ansiktet även den här söndagen.

En jämn och mållös förstaperiod, följdes av en andra där Brynäs hade spelet, chanserna och glöden.

Men när Marc Zanetti gjorde 1–0 på direktskott halvvägs in i andra hann han inte ens måljubla klart innan Linköping kvitterade – bara nio sekunder senare.

Och när Sebastian Enterfeldt försökte valla in ett mål på baksidan av Linköpingsmåvakten Marcus Högberg i början av tredje studsade pucken – givetvis – i stolpen och ut i stället.

Sedan tände Gävles bästa Carlsson ljuset.

Ett direktskott – direkt efter vunnen tekning – gav 2–1 efter 6.13 av slutperioden.

En minut och två sekunder senare låg artonåringen bakom 3–1 där hans skott blev en retur som plockades upp – och styrdes i mål vid en omdiskuterad situation – av firma Scott och Johnson.

Det hann bli två mål till i matchen men det blev seger, tre poäng och fortsatt chans på slutspelsplats för Brynäs.