Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/18-aringens-galna-zorro-mal-sankte-djurgarden/

Ishockey

18-åringens galna ”Zorro”-mål sänkte Djurgården

Rögles Nils Höglander gör ett ”Zorro”-mål. Foto: Claudio Bresciani/TT

Först ett fantastiskt ”Zorro”-mål av 18-åriga superlöftet Nils Höglander, sedan två kontringsmål på 22 sekunder i numerärt underläge. Rögle besegrade Djurgården med 5–1 på Hovet efter en målexplosion i den andra perioden. 

Höglander hade svårt att förklara hur han tänkte i momenten innan han hängde in ”Zorro”-målet. Det liksom bara kom.

– Jag försökte vinna duellen (mot Marcus Högström), sedan såg jag läget. Och isen var bra, så det fanns alla förutsättningar att göra det, det är som en instinkt liksom, sade han.

Hur mycket har du tränat på ”Zorro”-varianten?

– Jag har väl kört det lite på träningar, inte mer än så faktiskt.

Efter matchen åkte Djurgårdsspelarna fram till Höglander och klappade om honom, om något ett bevis på uppskattning av ett magiskt moment, trots förlusten.

Och det var inte första gången för Höglander, 18-åring från den lilla byn Bockträsk i Västerbotten, som via moderklubben Malå IF och AIK kom till Rögle förra säsongen. Förra året fick Höglander utmärkelsen ”Årets Mål” efter ett ”Zorro”-mål i Karlstad mot Färjestad.

Djurgårdens tränare Robert Ohlsson var tyngd efter förlusten.

– Vi blev utspelade. Det sämsta jag coachat i Djurgården. Vi gör inte grunderna. Samtidigt som Rögle gör det bra. Jag är otroligt missnöjd. Det är för dåligt, sade han.

Du tog timeout efter Höglanders fantastiska mål. Vad sade du då?

– Att vi skulle åka skridskor. Tyvärr gjorde vi inte det. I stället släppte in två mål i fem mot fyra.

Rögle tryckte ner Djurgården i egen zon i matchinledningen. Djurgården spelade sig ur pressen efter några minuter, men kunde inte hitta taktpinnen. 

Rögle tog inte oväntat ledningen, efter 11.03. Med Alexander Holtz utvisad för hooking hade Djurgården problem med Rögles snabba puckförflyttningar i powerplay. Och nyblivne landslagsforwarden Daniel Zaar nöp till direkt på en smart, öppnande passning från Leon Bristedt. 

Det var ingen sprudlande första period. Men Rögle, som kom från två raka förluster, var det bättre laget, stängde ofta ner Djurgården i mittzon, och spelade tungt, stabilt och smart när man kom in i anfallszon. Djurgården agerade långa stunder passivt och lät Rögle diktera villkoren.

Djurgården såg mer laddat ut i inledningen av den andra perioden. Rögle svarade med matchens delikatess – Höglanders ”Zorro”-mål.

Det 18-åriga superlöftet lurade skjortan av sin bevakare Marcus Högström bakom Djurgårdsmålet, tog några skär, utnyttjade spänsten i klubban, och lyfte in 0–2 över axeln på Djurgårdsmålvakten Niklas Svedberg. 

Det var fantastiskt vackert. En typ av mål man ofta ser i innebandy, men sällan i ishockey. Om inte Höglander håller i klubban, förstås.

Djurgården tog timeout. Men den mynnade bara ut i att Rögle kunde öka på till 0–3. Tre djurgårdare drällde med pucken vid egen blå linje. Daniel Zaar frispelade Leon Bristedt, som lurade ner målvakten och lyfte in en backhand.

En Rögleutvisning några minuter senare kunde varit Djurgårdens väg in i matchen. Men det slutade med att Rögle gjorde två mål på 22 sekunder, i numerärt underläge, efter grovt slarv av Djurgården i uppspelsfasen, som innebar frilägen för Erik Andersson och Taylor Matson.

Med 0–5 på jumbotronen, och halva matchen kvar, valde nu delar av Djurgårdsfansen att lämna Hovet. Och Karri Rämö ersatte Niklas Svedberg i målet.

Patrik Berglund reducerade visserligen snabbt till 1–5. Men med tanke på att Djurgården inte fått igång något spel värt namnet var uppförbacken total inför slutperioden.

Läs mer: Malmö fick igång offensiven mot Brynäs