Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Aho möter fyra svenska lagkompisar

Sebastian Aho leder Finlands offensiv.
Sebastian Aho leder Finlands offensiv. Foto: Bildbyrån

KÖLN. I klubblaget Carolina kämpar de sida vid sida men i lördagskvällens VM-semifinal ställs de i stället mot varandra.

Finlands forward Sebastian Aho har fyra lagkompisar i Tre Kronors VM-lag.

– Det är alltid kul att spela mot Sverige – speciellt i en sådan här stor match, säger Sebastian Aho.

– Samtidigt går det inte tänka för mycket på det. Just nu spelar det egentligen ingen roll. Vi ska bara se till att njuta av matchen och spela för varandra, fortsätter han.

Sebastian Aho är ende spelaren från Carolina i Finlands VM-lag.

I det svenska laget finns däremot fyra av hans lagkompisar till vardags Elias Lindholm, Victor Rask, Joakim Nordström och Eddie Läck.

– Jag spelade med Lindholm nästan hela året så jag vet hur han spelar och vilken bra spelare han är, säger Sebastian Aho som säger att alla de fyra svenska VM-spelarna är goda vänner till honom och att de på olika sätt hjälpte honom att trivas när han inför den här säsongen lämnade Finland för att pröva på spel i NHL.

19-årige Sebastian Ahos första säsong i Carolina slutade med 49 poäng – vilket gjorde honom till lagets näst bäste poänggörare och i VM är det Sebastian Aho som toppar Finlands poängliga.

Finland valde att ställa in fredagens träning men spelarna fanns på plats i arenan för att ge intervjuer. Forwarden Julius Honka – som tillbringat majoriteten av säsongen i Dallas farmarlag Texas – pratade bland annat om Finlands väg till semifinalen.

– Det har varit några tuffa matcher för oss men vi har hittat ett sätt att vinna och vi har vunnit de viktiga matcherna, säger Julius Honka.

I dag väntar en ny viktig match – mot Sverige.