Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/aik-behover-sex-miljoner-annars-drabbas-ungdomsverksamheten/

Ishockey

AIK behöver sex miljoner – annars drabbas ungdomsverksamheten

Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Nu vänder sig AIK Hockey till fans och sponsorer för att säkra elitlicensen, och i förlängningen också klubbens barn- och ungdomsverksamhet.

Målet är att den nyemission som startar på fredag ska inbringa sex miljoner kronor.

– Uppnår vi inte licenskraven kommer det att få negativa effekter även på barn-, junior- och damverksamheten, säger vd:n för AIK Hockey Anders Olson.

Rätta artikel

AIK är på jakt efter en plats i SHL, men vid sidan om isen pågår en annan kamp, som DN berättade i måndags.

Den ekonomiskt ansträngda klubben behöver få in kapital för att klara licenskravet, som innebär att AIK den sista april måste ha ett eget kapital på två miljoner kronor.

AIK har redan beviljats ett lån på tre miljoner kronor av supportergrupperingen Den Svarta Massan, men det räcker inte.

Med start fredag och en månad framåt genomför klubben därför en ny aktieemission. 

– Målsättningen är att försöka få in sex miljoner, säger vd:n Anders Olson.

Varför har ni tagit beslut om en nyemission?

– Under säsongen har vi vetat om att vi måste förhålla oss till de nya licensreglerna som för AIK:s del slår hårt eftersom vi inte kan eller ska redovisa aktiebolaget för sig. 

– 2010 överfördes spelrättigheten från föreningen till aktiebolaget, och i koncernredovisning elimineras värdet av den rättigheten samt att man inte får tillgodoräkna sig värdet på det aktieinnehav som ishockeyföreningen har. Det gör att vi måste rebalansera vår ekonomi så att vi uppnår licenskraven.

Vad händer om ni inte får in sex miljoner?

– Jag kan inte i klartext utveckla det nu eftersom vi kommer att spela ett antal hemmamatcher som vi tjänar pengar på. Till viss del beror det därför på hur stor publiktillströmningen är på de matcherna, och på hur många hemmamatcher som vi kommer att spela.

– Men det jag kan säga är att vi måste hamna i närheten av fem, sex miljoner för att klara licenskraven.

Är det bara A-laget som påverkas om ni inte klarar elitlicensen?

– Även om A-laget drivs i aktiebolaget och all annan verksamhet, det vill säga dam-, junior- och ungdomsverksamhet, drivs i ishockeyföreningen är vi en klubb. Ekonomin är ett kommunicerande kärl vilket innebär att vi skjuter till medel från aktiebolaget till ishockeyföreningen för att vi ska kunna bedriva den breda verksamhet som vi gör.

– Om vi nu inte lyckas få ett eget kapital på två miljoner – och därmed inte klarar licenskraven – kommer det att få negativa effekter på all annan verksamhet också.

Förra året genomförde AIK Hockey en nyemission som då inbringade 9,2 miljoner kronor.

– Signalerna vi har fått är att det är många som kommer att teckna sig även den här gången eftersom de ser och förstår varför den här åtgärden är nödvändig.

Parallellt med jakten på pengar spelar A-laget allsvensk final mot Oskarshamn. Seger i den finalserien och AIK är klart för SHL-kval mot Timrå.

Hur påverkar den ekonomiska turbulensen A-lagets jakt på en SHL-plats?

– Den sportsliga ledningen och spelarna behöver inte – och ska inte – tänka på det här. Det är vi som jobbar med den kommersiella delen som arbetar med de här frågorna. Så när spelarna går ut på isen är det här inget som påverkar dem.

Läs mer: Mitt i kvaldramat: AIK hotas av degradering