Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/andra-raka-forlusten-for-tre-kronor/

Ishockey

Andra raka förlusten för Tre Kronor

Niklas Hansson hjälper Magnus Hellberg att freda målet. Foto: Jussi Nukari / TT

Tre Kronor hämtade upp ett tvåmålsunderläge på lite drygt fyra minuter i slutet av mötet med Ryssland i Karjalaturneringen.

Men Johan Garpenlöv fick ändå inte ta sin första seger som förbundskapten.

Ryssland vann med 5–4 efter straffar.

TT Text

Ryssland har ett B-betonat landslag i Karjalaturneringen och har lämnat KHL-stjärnor som Kirill Kaprizov, Michail Grigorenko och Ilja Sorokin på hemmaplan.

Johan Garpenlöv däremot har satsat på ”det bästa tillgängliga vi har” till Karjalaturneringen i Helsingfors, hans första som förbundskapten efter att Rikard Grönborg slutade efter förra säsongen.

Ändå var det länge klasskillnad.

Efter den bleka insatsen mot Tjeckien i torsdags, förlust med 1–3 i Leksand, hade Garpenlöv ändrat om i samtliga kedjor, men utan effekt.

Ryssarna dominerade den första perioden totalt, gjorde 2–0 och hade 15–5 i skott. Svenskarna hade knappt ett anfall värt namnet. En öppning som var en kopia av första matchen.

Anton Slepjsjev sköt 1–0 i Magnus Hellbergs bortre hörn efter 10.25 och knappt fyra minuter senare missade St Petersburg-målvakten att styra undan ett skott och Damir Zjafjarov kunde göra 2–0.

Ingenting fungerade för ett svenskt lag som stressades av fartfyllda och rörliga ryssar. Passningsspelet var dåligt och anfallsspelet obefintligt. Inte ens i numerärt överläge lyckades laget skapa farligheter.

Det tog knappt halva matchen innan det började bli lite fart på blågult. Carl Klingberg reducerade på en magisk straff sedan Michael Lindqvists dragits ned i öppet läge. Klingberg fintade i princip upp ryske målvakten Igor Bobkov på läktaren och satte reduceringen.

Kedjan med Klingberg, Oscar Lindberg – lagkamrater i schweiziska Zug – och Brynäs Anton Rödin skapade en del farligheter, med ryssarna återtog sin tvåmålsledning efter 14.25 av andra perioden. Med bara två sekunder kvar i powerplay hann Kirill Semjonov först fram på en retur och satte 3–1.

Men i den tredje perioden hände det grejer.

Svenskarna gjorde tre mål – varav två på lite drygt fyra minuter som tog laget från 2–4 till 4–4 och förlängning.

Mikael Wikstrand, i spel fem mot tre, Fredrik Händemark och backdebutanten Niklas Hansson, Rögle, gjorde Tre Kronors mål.

I straffläggningen gjorde Hansson mål igen, men det räckte inte. Nikita Sosjnikov avgjorde i den åttonde straffomgången.

Tre Kronor avslutar Karjalaturneringen på söndag mot Finland.