Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/avgorande-i-nhl-efter-parad-av-skandalosa-misstag/

Ishockey

Avgörande i NHL – efter ”parad av skandalösa misstag”

Ansatta domare under finalmatcherna. Foto: Bruce Bennett/AFP

En sjunde och avgörande match väntar i NHL-finalen mellan Boston Bruins och St Louis Blues. 

Finalserien har präglats av domarmisstag, hårt spel och senast en blunder från en lokaltidning i St Louis. 

St Louis Blues laddade för fest och var bara en match från att vinna klubbens första Stanley Cup-pokal någonsin. 3–2 i matcher stod det när laget tog emot Boston Bruins inför 20.000 åskådare natten till i måndags svensk tid. 

Dispatch, en lokaltidning i St. Louis, publicerade inför matchen en annons där klubbens ägare och huvudsponsorn tackade fansen för att de hjälpt Blues till första titeln någonsin. 

Annonsen togs snabbt bort och tidningen bad om ursäkt men blundern blev inte mindre uppseendeväckande då Boston vann den sjätte matchen och därmed kvitterade finalserien till 3–3. 

https://twitter.com/stltoday/status/1137763854828658688

Bostons svenske spelare Joakim Nordström hade noterat tidningens misstag inför matchen. 

– Jo, vi hörde om det där, att de redan hade börjat skriva om att de var mästare. Det var ju lite speciellt och gav oss kanske lite extra bränsle, säger Nordström till Aftonbladet

Boston vann med 5–1 vilket var andra gången i finalserien laget vann stort på St Louis hemmais. Nu har man den avgörande matchen, ”Game 7”, i Boston men det har än så länge inte visat sig vara någon vidare fördel att spela på hemmaplan. 

I fyra av sex matcher i finalserien har nämligen bortalaget varit starkast och avgått med segern. När det mesta i övrigt talar för Boston, är detta något för St Louis att ha med sig inför matchen som spelas natten till torsdag svensk tid. 

För NHL innebär detta bästa möjliga kommersiella utfall. Det är första gången på åtta år som det blir en sjunde och avgörande match. Även då var Boston inblandat då laget besegrade Vancouver Canucks, vilket var klubbens senaste Stanley Cup. 

Hittills har domarinsatserna varit i stort fokus efter matcherna. I det femte mötet lagen emellan mottog Marcus Johansson en huvudtackling som inte resulterade i någon utvisning från domarna Kelly Sutherland och Steve Kozari. 

Först i efterhand blev Ivan Barbasjev avstängd för den bryska behandlingen av Johansson. 

Boston och St Louis spelar båda en tuff ishockey men kritiker menar att domarna har tillåtit en alltför hög nivå. 

New York Posts Larry Brooks skriver i en kolumn att ”paraden av skandalösa misstag av domarna har smutsat ned turneringen” under NHL-slutspelet. 

Tidigare har man låtit två domarpar döma varannan match. Om det mönstret följs till Game 7 blir det på nytt Sutherland och Kozari som övervakar händelseförloppet.

Domarparet Chris Rooney och Gord Dwyer dömde den senaste matchen och skötte sig bra enligt de flesta bedömare. Därför menar många, bland andra CBS Local i Boston att NHL ska fortsätta med Rooney/Dwyer till sista matchen för att ”undvika en potentiell katastrof”, som tidningen uttrycker det.

En match där Boston ses som favoriter. Klubben har vunnit flest sjundematcher av alla lag genom slutspelshistorien och den final man senast spelade avgörande match i vann man. 

Staden Boston kokar inför den avgörande matchen. Som ett tecken på detta har basebollaget Red Sox flyttat sin match för att ge hockeylaget största möjliga stöd inför avgörandet. 

Även St Louis har plusstatistik i sjundematcher men när avgörandet har varit på bortais har man fler förluster än vinster. 

Alexander Steen är sannolikt den som mest av alla vill lyfta Stanley Cup-pokalen, efter en lång men titellös karriär i NHL. 

Hans lagkamrat i St Louis, Carl Gunnarsson, är beredd att göra allt för att Steen ska lyckas. 

– Jag är beredd att stoppa pucken med tänderna för att hjälpa honom att förverkliga sin dröm, sa Gunnarsson till Aftonbladet inför den sjätte matchen. 

Den matchen förlorade St Louis men de har en chans till att vinna Stanley Cup. 

Läs mer:

Alexander Steen kan vinna Stanley Cup – till pappans jubel  

För busen Marchand finns inget alternativ till pokalen