Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Bäckström säkrade seriesegern och Detroit fortsatt illa ute

Foto: Patrick Smith/Getty Images/AFP

Nicklas Bäckström säkrade 4–1-segern för Washington mot Columbus och därmed President's trophy som går till NHL:s seriesegrare.

Detroit vann, men det gjorde Philadelphia också och slutspelsläget är fortsatt kritiskt för Red Wings.

Nicklas Bäckström spelade fram T.J. Oshie till 3–1 i powerplay och gjorde strax efter 4–1 i tom bur fram till slutresultatet 4–1.

Därmed säkrade Washington President's trophy och för ”Bäckis” själv betydde det att han blev sjunde svensken den här säsongen som gjorde 20 mål eller fler.

När Detroit hemmaslog Buffalo med 3–2 gjorde lagkaptenen Henrik Zetterberg sitt yttersta för att hans lag skulle hänga kvar i slutspelskampen. Dylan Larkin sköt 1–0 på returen efter Zätas skott, assisterad av Niklas Kronwall i powerplay och han låg även bakom förspelet till 3–0.

Men bara tio sekunder efter 3–0 reducerade Buffalo till 1–3 mot ett Detroit som pustade ut. Det skulle bli värre då även gästerna reducerade till 2–3 med 1.49 kvar.

Detroit kunde dock hålla ifrån och vinna måste-matchen.

För i Philadelphia vann också hemmalaget även om gästande Winnipeg tvingade laget till avgörande först i förlängningen.

Där klev också lagkaptenen fram. Claude Giroux tacklades medvetslös mindre än 48 timmar före matchstarten, men spelade och det blev han som avgjorde med bara 14 sekunder kvar av förlängningen.

Det blev 3–2 där också och förhållandet är oförändrat mellan de två huvudkonkurrenterna om sista slutspelsplatsen i öst. Båda har samma poäng, men Detroit är utanför slutspel med en match mer spelad jämfört med Philadelphia.

I övrigt i NHL i natt:

• Gabriel Landeskog klev också fram som lagkapten för Colorado och var bäst på isen när laget slog Nashville borta med 4–3. Landeskog gjorde 1–0 framspelad av Carl Söderberg. Colorado ledde med 4–1 en bit in i tredje perioden när den svenskledda slutoffensiven inleddes av Nashville.

Filip Forsberg hade redan en assist och fick en till när han hjälpte Roman Josi till 3–4 med 4.38 kvar. Närmare kom dock inte hemmalaget, där också Calle Järnkrok fick en assist.

• Victor Hedman storspelade i avsaknaden av Anton Strålman när Tampa vann med 3–0 över Toronto. Hedman gjorde sista målet, men hemmalagets store matchvinnare var målvakten Ben Bishop.

Toronto vann skotten med 34–18, men Bishop tog allt. Bland annat när William Nylander frispelade Colin Greening i början av matchen.

– Helt sjukt. Jag kunde ha gjort två mål. Det blir frustrerande, men han var duktig, säger William Nylander till DN efter den märkliga matchen.

– Det sista man förväntar sig är att han slänger bak klubban så där. Det är en chansning. Jag tänkte, han är så stor så jag har inget att skjuta på när han kom ut så aggressivt. Då blir bortre öppet i stället, fortsätter Nylander om läget där han spelade över till Greening som hade helt öppet mål.

Det vara bara det att Bishop viftade till med klubban bakåt precis när Greening sköt och räddade därmed ett givet mål.

Ändå skapade ni massor av chanser mot ett bra lag.

– Ja, det känns bra. Det kommer bli skönare när de går in också. Då blir det en helt annorlunda match.

• Melker Karlsson gjorde sitt tionde mål och hade även en assist, när San Jose hemmaslog Los Angeles med 5–2. Vincent Lecavalier gjorde LA:s båda mål och har även han nu gjort tvåsiffrigt.