Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Bäckström tvåmålsskytt och Chicago satte klubbrekord

Foto: Jay LaPrete/AP

Segermaskinen Washington rullar på. Nicklas Bäckström gjorde två mål när Columbus avfärdades med 6–3. Mästarna Chicagos lysande form fortsatte med ett nytt klubbrekord – tolfte raka segern.

Visserligen spelade William Karlsson snyggt fram till Columbus 1–0 i ett två-mot-ett-läge. Men sedan Nicklas Bäckström kvitterat på en snabb spelvändning handlade det mesta om Jevgenij Kuznetsov och Braden Holtby.

Ryssen var på sitt allra bästa humör och spelade fram till fyra av Washingtons sex mål. Han har gjort elva poäng på de senaste fem matcherna nu, varav sju assist i de två senaste.

Holtby å andra sidan stoppade hemmalaget i första perioden. Totalt gjorde han 32 räddningar.

Bäckström gjorde säsongens 15:e mål och andra i matchen fram till 4–1. André Burakovsky ökade på till 5–2, hans sjunde poäng i de senaste fem matcherna.

Marcus Johansson drog också sitt strå till stacken genom ett mål och en assist. Alexander Ovetjkin gjorde ett mål och missade en straff.

Alexander Wennberg assisterade till Columbus 2–4.

– Vi visste om att vi inte gjorde en bra första period, men vi fortsatta att vara lugna och jobbade oss in i matchen. Vi har en bra balans i laget nu. Alla fyra formationerna jobbar bra och det är viktigt om vi ska lyckas, summerade Bäckström matchen till klubbens hemsida efter ledning med 2–1 trots att Columbus vann skotten med 12–5 i första perioden.

Washington har nu 73 poäng. Det är mest i NHL och fem före ligans formstarkaste Chicago. Mästarna slog Nashville med 4–1. Det var tolfte raka segern och ett nytt rekord för den anrika klubben.

Patrick Kane gjorde ett mål och assisterade till ett. Målet var hans 30:e och därmed blev han först i NHL att nå den tröskeln. Dennis Rasmussen assisterade till Chicagos andra mål och Mattias Ekholm till Nashvilles tröstmål.

• Tampa är också formstarkt just nu. 6–4-segern hemma mot Edmonton var sjätte raka och ovanlig så till vida att varken Victor Hedman eller Anton Strålman bidrog med poäng för första gången den senaste tio matcherna.

Anders Nilsson kom ut fel vid Brian Boyles avgörande 5–4. Han gjorde 25 räddningar.

På torsdagen kommer Chicago på besök till Tampa. Någon av segersviterna kommer att spricka då.

• Los Angeles vann toppmötet med Dallas i väst med 3–2 efter 60 minuters kamp. 29–29 i skott visar hur jämnt det var, men Milan Lucic blev matchvinnare en bit in i tredje perioden. Anze Kopitar assisterade honom och hade ytterligare en framspelning.

• Ryan Miller var något av kvällens målvakt, även om hans Vancouver föll med 3–2 i förlängningen mot New York Rangers i Madison Square Garden. Miller höll kvar sitt lag i matchen med fantastiska 46 räddningar. Henrik Lundqvist hade en betydligt lugnare kväll med 18.

– En fantastisk insats. Inget snack om det. Grejen var att han fick det att se så enkelt ut. Han är verkligen säker på sig själv just nu. När man spelar som han gör hittar man alltid sätt att få pucken på sig eller i stolparna. Han stal en poäng till dem, berömde Henrik Lundqvist sin kollega/konkurrent på andra sidan isen.

• Adam Larsson gjorde sitt andra mål för säsongen när New Jersey vann med 4–2 hemma mot Calgary. Han hade en assist också.