Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/bade-gammalt-och-nytt-i-garpenlovs-forsta-trupp/

Ishockey

Både gammalt och nytt i Garpenlövs första trupp

Tre Kronors nya förbundskapten Johan Garpenlöv har tagit ut sin första trupp, spelarna till Karjala Cup. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Ett erfaret lag – men också fem debutanter. Johan Garpenlövs första trupp som ny förbundskapten för Tre Kronor, innehöll tre Djurgårdsspelare. Erfarne Patrik Berglund och Tom Nilsson och debutanten Olle Alsing.

– Vi tar ut bästa möjliga lag som är tillgängligt, säger Johan Garpenlöv som fortsätter satsningen på NHL-spelare när det drar ihop sig till VM.

Datorstrul ställde till det för Johan Garpenlöv när han skulle presentera sin första landslagstrupp som förbundskapten för Tre kronor. Men efter att de var avklarade presenterades en trupp med en medelåder på 26 år som ska spela Karjala Cup i början av november.

Spelarna samlas i Leksand på måndag och spelar första matchen mot Tjeckien i Leksand den 7 november.

Tillbaka i landslaget är bland annat Djurgårdens Patrik Berglund. 31-åringen lämnade NHL efter personliga problem och spelade ingen hockey förra året. Nu har han fått en nytändning i Djurgården och belönas med en plats i Tre kronor.

– Efter ett fjolår där han valde att inte spela alls, så har han kommit tillbaka och man ser en otrolig glädje i hans spel. Han brinner för det han gör. Han har en förmåga att vara stark över pucken som är så viktig i den internationella hockeyn. Plus att han har passningsspelet och spelförståelsen som vi så gärna vill ha, säger Johan Garpenlöv.

Annars är frågan hur många i hans första trupp som är kvar när det drar ihop sig till VM i Schweiz i maj.

– Det enkla svaret på den frågan är att vi kommer att ta ut bästa möjliga lag som är tillgängligt. Sedan om det är 20 NHL–spelare eller om det är 15 eller 10, det får vi se, säger Johan Garpenlöv.

– Vi kommer fortsätta göra det jobb vi gjort tidigare med NHL-spelarna och därifrån kommer vi göra den här resan man gör i april, att man egentligen inte vet vilka som kommer att spela. Man börjar bygga ett lag och sedan får man se vilka spelare som blir tillgängliga under den resan.

Själv åker förbundskaptenen över till Nordamerika i november för att se omkring 40 svenska spelare i aktion. I januari åker den ena av de två nya assisterande tränarna, Marcus Ragnarsson, över och i mars ger sig hela ledarteamet iväg för att kolla alla svenska NHL-spelare.

– Sedan vet man aldrig vilka som kommer att säga ja, säger Johan Garpenlöv som tycker det varit roligt att ta ut sin första egna trupp.

– Jag tycker det är jättekul att bygga lag. Sedan kommer nästa del som vi inte får göra så ofta och det är att göra de här kedjorna och backparen och få ihop det hela under den här veckan.

Men det finns en stor skillnad mot hans tidigare liv som assisterande tränare.

– Om vi tycker olika så är det jag som bestämmer.

Läs mer: Christoffer Rifalk: Om inte jag tror på mig själv, vem ska då göra det