Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/bojkott-ska-fa-nhl-att-satsa-pa-damhockeyn/

Ishockey

Bojkott ska få NHL att satsa på damhockeyn

Kendall Coyne och Hilary Knight firar USA:s OS-guld 2018. Nu är de två av 200 spelare som bojkottar spel i Nordamerika den kommande säsongen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

200 nordamerikanska damhockeyspelare spelstrejkar nästa säsong.

Deras mål: att få NHL att satsa på en enda professionell damliga.

– Jag tror det här är helt rätt väg att gå, säger förre svenska landslagsstjärnan och expertkommentatorn Maria Rooth.

Rätta artikel

Det har funnits två professionella damhockeyligor i Nordamerika de senaste åren. Men nu läggs kanadensiska CWHL ner och då återstår bara den amerikanska ligan NWHL som består av fem lag.

Men nu blir det säkerligen inget spel i NWHL nästa säsong. På torsdagen gick 200 nordamerikanska proffsspelare ut i ett gemensamt uttalande och sa att de bojkottar spel nästa år.

Anledningen är de usla villkoren.

– Att inte ha någon sjukförsäkring och tjäna så lite som två tusen dollar (20.000 kronor) på en säsong innebär att spelare inte kan träna och förbereda sig på den högsta nivån, skriver de kanadensiska och amerikanska spelarna i uttalandet.

För att få bättre villkor så har spelarna ett högre mål med sin aktion: att få NHL att även ta ansvar för den professionella damhockeyn.

Och det är inte omöjligt. Hittills har NHL stöttat de båda damligorna med lite pengar och sagt att man inte kan göra mer så länge man inte har den kommersiella kontrollen.

Förra svenska landslagsstjärnan och expertkommentatorn Maria Rooth tror att något kommer att hända.

– Det har varit snack i många år att det måste skapas en liga med en stark part (NHL) som håller i det. Nu tar man saken i egna händer och jag känner att det här är rätt väg att gå.

Tar inte spelarna en väl stor risk?

– Absolut, men det finns inget bättre tillfälle. Nu har ena ligan lagt ner, så det är rätt i tiden. Det har varit alldeles för dåliga villkor för dem att spela med tanke på den nivå de är på, säger Maria Rooth.

Är den här aktionen bra för damhockeyn?

– De har inte bara sitt eget bästa för ögonen utan de generationer som kommer. Så det är inte bara för de som spelar just nu utan för att det ska bli en bättre liga i framtiden, säger Maria Rooth.

En effekt av bojkotten kan bli att fler kanadensiska och amerikanska spelare väljer att spela i den svenska damligan, SDHL, den kommande säsongen.

– Det är en möjlighet. När jag nåddes av det där i går så var min första tanke att sannolikheten är ganska stor att de kommer till SDHL, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef på SDHL.

– Sedan är det upp till klubbarna att ta beslut hur man väljer att göra, om man tar in en massa eller om man även där gör en liten begränsning för att ta tillvara på de svenska spelarna.

Även Angelica Lindeberg välkomnar de nordamerikanska spelarnas aktion.

– I grund och botten tycker jag det är väldigt bra, det är otroligt viktigt. Det här kommer få stor betydelse och jag vore förvånad om det inte sker något också. Jag tycker damhockeyn förtjänar mer, säger Angelica Lindeberg.

De amerikanska damspelarna har lyckats förr med att hota med bojkott. Inför hemma-VM 2017 krävde man bättre ersättning för att spela.

Då löstes konflikten med att NHL gick in med pengar. Frågan är om det blir likadant nu.

Läs mer: 

”Om tio år är damhockeyn en del av NHL” 

14 sekunder som öppnade hockeyvärldens ögon (om Kendall Coyne Schofields bejublade framträdande i NHL:s All Star show)