Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Boork har ”bra känsla” trots förlust med 9–0

Sveriges målvakt Minatsu Murase hade ingen rolig match mot Kanada.
Sveriges målvakt Minatsu Murase hade ingen rolig match mot Kanada. Foto: Ryan Remiorz/AP

Sverige förlorade med 9–0 i genrepet mot Kanada, men Damkronornas förbundskapten har ändå ”en bra känsla” inför tisdagens VM-premiär mot Tjeckien.

”Jag litar på att tjejerna är fokuserade och vet vad som gäller och känner försiktigt optimism”, säger förbundskaptenen Leif Boork.

Genrepets 0–9 mot Kanada kanske inte imponerar på gruppmotståndarna Tjeckien, Schweiz och Japan.

– Det blev lite stora siffror, men det var faktiskt en jättebra match för oss. Vi luftade alla spelare och det var viktigt för många som inte spelat någon match på flera veckor. Vi har delat upp säsongen i en förberedelseperiod och en turneringsperiod. Matchen mot Kanada tillhör förberedelseperioden. Resultatet har vi nog inga problem att skaka av oss, säger Leif Boork.

Damkronornas lagkapten Jenni Asserholt håller med.

– Det viktiga för oss var att få i gång alla spelare, att få upp matchtempot och att de yngre spelarna i laget fick lite erfarenhet av vad ett VM handlar om, säger Jenni Asserholt till TT.

Lagkaptenen har bra koll på vad som väntar i gruppspelet.

– Tjeckien har ett lurigt lag med offensiva och individuellt skickliga spelare. Schweiz har vi både slagit och förlorat mot på senare tid och är lite av ett kontringslag. Japan har ett disciplinerat lag med små och smidiga spelare. De har en nordamerikansk coach och spelare ändå ganska transatlantiskt, säger Jenni Asserholt.

– Men det är tre lag vi ska kunna slå.

Leif Boork instämmer.

– Det är klart att vi siktar på gruppseger, jag skulle ljuga annars.

Medalj?

– Normalt sett står Kanada och USA i en klass för sig, så är det. Där bakom har konkurrensen hårdnat och det är fler lag som slåss om bronset nu än för några år sedan. Vi är ett av de lagen, säger Leif Boork.

Hur ska de europeiska lagen komma närmare Kanada och USA?

– Ett ökat utbyte på flera nivåer måste till. Vi måste helt enkelt möta nordamerikanska lag mer kontinuerligt.

Så spelas VM

Åtta lag deltar i VM och de fyra främsta från fjolårets turnering i Malmö spelar i grupp A, USA, Kanada, Finland och Ryssland. De två främsta lagen går till semifinal och trean och fyran till kvartsfinal.

Sverige spelar i grupp B mot Tjeckien, Japan och Schweiz. De två främsta lagen går till kvartsfinal och trean och fyran möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Tisdag 29 mars: Tjeckien (02.00 svensk tid).

Onsdag 30 mars: Japan (02.00).

Fredag 1 april: Schweiz (02.00).

Kvartsfinaler spelas natten mot lördag den 2 april, semifinaler natten mot måndag den 4 april och bronsmatch och final och bronsmatch natten mot tisdag den 5 april.

Nedflyttningsmatcherna spelas 1, 3 och eventuellt 4 april.

De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018. För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.