Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Bratt-succén i NHL bara växer: Två mål i andra matchen

Jesper Bratt gör mål på Chad Johnson.
Jesper Bratt gör mål på Chad Johnson. Other: Jeffrey T. Barnes/AP

Tampa. Bratt-succén fortsätter i NHL. Jesper Bratt gjorde två mål och assisterade till ett i sin andra NHL-match för New Jersey, som slog Buffalo borta med 6–2. Marcus Johansson gjorde också två mål och en assist.

Efter succédebuten med ett mål och en assist rullade det bara på för 19-åringen från Trångsund.

Jesper Bratt fick nu också med sig Marcus Johansson till en riktigt blågul kväll för New Jersey i Buffalo, där svenskduon svarade för lagets samtliga fyra mål i mittperioden.

Johansson, som kom från Washington inför den här säsongen assisterade till 2–0. Bratt ökade på till 3–1 bara 21 sekunder efter Evander Kanes 1–2. Backhandmålet kom i boxplay när han kom i ett två-mot-ett-läge tillsammans med Adam Henrique.

Buffalo har haft stora problem i boxplay hittills. Bratts mål var det fjärde laget släppte in i den spelformen på de tre inledande matcherna.

Taylor Hall spelade fram Marcus Johansson till 4–1. Nästa gång Hall fick assist var det på Bratts 5–1, som svensken styrde förbi Chad Johnson, som plockades av isen efter två perioder till förmån för Robin Lehner.

6–1 gjordes av Johansson på pass från Bratt. Återigen i en två-mot-en-situation.

Jesper Bratts start är högst sensationell. Han gjorde ändå bara sex mål på 46 matcher i allsvenskan för AIK förra säsongen.

Nu har han redan på två NHL-matcher gjort tre mål och assisterat till två. Ingen New Jersey-spelare genom tiderna har inlett sin NHL-karriär så bra.

Själv tar han framgången lugnt:

– Jag tyckte vi gjorde en bra match. Vi var i de heta områdena runt målet och var starka framför. Skönt att göra ett par mål, säger han till nhl.com.

Det var också länge en blågul kväll i Tampa, där hemmalaget lyckade stänga ner den ryska duon Alexander Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov, som svarat för sju mål och sju assist i de två första matcherna.

Då klev i stället Nicklas Bäckström fram. Han gav Washington ledningen på pass från André Burakovsky. ”Bäckis” spelade sedan fram T.J. Oshie till både 2–0 och 3–1.

Men hemmalaget dominerade totalt i tredje perioden och reducerade och kvitterade. Båda gångerna var Anton Strålman med i förarbetet.

Matchen gick till förlängning där Brayden Point avgjorde för Tampa.

– Vi blev för passiva i tredje och vi strulade till det i egen zon, suckade Bäckström när DN som hastigast träffade honom på väg till spelarbussen.

Han tyckte det var skönt att han började producera, men också att Washington skulle ha vunnit matchen efter att de gjort 3–1.

Nikita Kutjerov växte ut till en jätte på slutet och förutom kvitteringen låg han också bakom segermålet.

Läs mer: Tampas forward fick dödshot efter sin protest

I Toronto såg det också klart ut när Chicago gjorde 3–1 i tredje perioden. Men det unga hemmalaget visade att laget också kan komma tillbaka i matcher. På 2.42 i slutet hade laget kvitterat och i förlängningen avgjorde Auston Matthews. Både Calle Rosén och Andreas Borgman spelade i Toronto, där Rosén fick en assist på Nikita Zaitsevs 1–2.

Winnipegs dansk Nikolaj Ehlers blev stor matchvinnare med hattrick när Edmonton besegrades med 5–2. Ehlers gjorde de tre sista målen från läget där det stod 2–2.