Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Brodeurs rekord kommer aldrig att slås

Foto: Elsa/Getty Images/AFP

Tampa. Martin Brodeur hyllades före New Jersey–Edmonton och fick sitt nummer 30 upphissat i taket. Han är den bäste målvakt som spelat hockey, med tre Stanley Cup-titlar och två OS-guld. Hans segerrekord på 621 vinster kommer troligen aldrig att slås.

När hockeyhistoriens största målvakt ska hyllas räcker det inte med att bara hissa upp hans nummer i hemmarenans tak.

När New Jersey Devils skulle hylla Martin Brodeur blev det en hel långhelg. Det började i lördags. En staty av Martin avtäcktes och allt avslutades i natt med att han tillsammans med sin familj bevittnade när hans nummer 30 pensionerades för alltid i klubben.

Självklart stod Martin i målgården med sin hustru och sina fem barn där han under så många år förändrade målvaktsspelet.

Innan dess visades filmbilder från Brodeurs karriär. Skådespelaren Kiefer Sutherland berättade till bilderna och Metallicas ”One” och ”Hero of the Day” spelades.

I hyllningarna till den nu 43-årige Martin framhölls att han inte bara var grunden i de tre New Jersey-lag som vann Stanley Cup och att han har slagit de flesta målvaktsrekord som finns i NHL. Hans storhet mellan stolparna byggde också hela New Jersey Devils grund som NHL-lag med en stor bas av fans.

Lou Lamoriello, general manager under många av år i New Jersey, var mannen som låg bakom draften av Montreal-målvakten som 20:e val 1990. Lou, numera mannen som ska bygga nya Toronto, samt Patrick Elias och Ken Daneyko, hyllade Martin med tal.

Brodeur spelade 21 säsonger för New Jersey. Han avslutade karriären med sju matcher i St. Louis 2013-14, där han nu arbetar som assisterande general manager. Men det här var kvällen när fansen i Prudential Center återigen hyllade sin hjälte som så ofta räddat laget. Det blev en standing ovation på nästan två minuter.

Martin var överväldigad av fansens hyllning, som aldrig ville ta slut, och sa att enda gången han varit nervös i arenan var inför talet han skulle hålla. Han hyllade sina föräldrar på franska och talade om alla fantastiska spelare han spelat med.

Han erkände också att han inte hade något emot att få titeln störst genom tiderna, men påpekade att det inte hade skett utan hans medspelare.

I de tre Stanley Cup-segrarna 1995, 2000 och 2003 var det endast fem spelare som var med om alla. Förutom Brodeur också Scott Stevens, Scott Niedermayer, Ken Daneyko och Sergej Brylin. Alla utom Brylin var på plats för att hylla målvakten som spelade 205 slutspelsmatcher, varav 194 i svit.

Han höll 24 nollor i slutspel, 125 i grundserien, men han gjorde också tre mål.

Hans stora utveckling av spelet var just spelet med klubban. Martin Brodeur var som ytterligare en back för laget. Ett spel som till slut fick NHL att införa zonerna bakom mål där målvakten inte tilläts spela pucken.

Brodeur var inte bara störst i NHL. Han vann OS 2002 och 2010, samt World Cup 2004. Året efter vara han nära att hamna i Trippelguldklubben, men Tjeckien vann VM-finalen 2005 i Wien med 3–0. Brodeur släppte in de två första målen, båda på framspelningar av Jaromir Jagr, men satt på bänken då tjeckerna satte sista i tom bur.

Han var också med och förlorade VM-finalen 1996. Också den gången stod Tjeckien i vägen i en finalmatch i Wien.

Han lämnade efter sig en rekordlista där vissa noteringar anses oslagbara. Martin Brodeur vann exempelvis 691 av de 1.266 matcherna han spelade. 691 vinster är 140 bättre än tvåan Patrick Roy, som vann 551. Ed Belfour är trea med 484.

Martin Brodeurs karriär i siffror

Calder Trophy 1994 (årets rookie)

Vezina Trophy 2003, 2004, 2007 och 2008 (årets målvakt)

William M. Jennings Trophy 1997, 1998, 2003, 2004 och 2010 (minst insläppta mål)

Matcher: 1 266 i serien och 205 i slutspel

Nollor: 125 i serien och 24 i slutspel

14 säsonger med fler än 30 segrar

48 segrar som mest en säsong