Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Brynäs kvitterade i åttondelen

Brynäs Ponthus Westerholm, Marc Zanetti och Anssi Salmela jublar efter 4-2 målet.
Brynäs Ponthus Westerholm, Marc Zanetti och Anssi Salmela jublar efter 4-2 målet. Foto: Mats Åstrand/TT

Gävle. Djurgården hade en tung lördag i Gävle. Lagets största stjärna Patrick Thoresen fick matchstraff och viktige centern Tomi Sallinen blev skadad.

Lägg dessutom till att målvakten Mantas Armalis släppte in första skottet han fick mot sig, och Brynäs kunde kvittera till 1–1 i matcher i åttondelsfinalen tack vare en 5–2-seger.

– Jag bedömer inte situationer ute på banan. Där är det domaren som dömer om det är utvisningar eller inte, säger Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi kortfattat men bestämt om den omdiskuterade situationen i slutet av den första perioden.

I centrum för händelsen stod Patrick Thoresen och Pathrik Westerholm.

När Pathrik Westerholm, som några minuter tidigare ökat på Brynäs ledning till 2-0, klubba träffade Patrick Thoresen i ansiktet såg Djurgårdens stjärna rött. Han åkte i kapp Westerholm och utdelade ett slag mot ansiktet.

Medan Pathrik Westerholm låg kvar på isen konfererade domarna.

Efter några minuter kom deras besked. Patrick Thoresen fick matchstraff och hade därmed spelat klart den här lördagen.

Under den fem  minuter långa utvisning som följde på matchstraffet ökade Brynäs på sin ledning till 3–0.

Om tränare Särkijärvi var kortfattad i sina kommentarer kring händelsen var Thoresen helt tyst. Han ville inte lämna någon kommentar alls till journalister efter matchen.

När Patrick Thoresen tvingades lämna isen var det den andra tunga spelarförlusten för Djurgården den här lördagen.

Redan efter fem spelade minuter åkte centern Tomi Sallinen på en tuff tackling av Brynäs forward Johan Alcén, som Alcén märkligt nog inte ens fick två minuters utvisning för.

Sallinen såg rejält groggy ut när han lämnade isen, och spelade inte mer i den andra åttondelsfinalen. Frågan är om han är redo för spel på måndag.

– Jag är inte läkare heller så jag vet inte nu hur det är med honom, säger Hans Särkijärvi.

När Djurgården vann den första åttondelsfinalen mot Brynäs berodde det främst på fantastiskt spel i den första perioden.

I lördagens match var rollerna ombytta. Då var det i stället Brynäs som inledde matchen bäst och som där lade grunden för segern.

– Vi började matchen taffligt, konstaterar Hans Särkijärvi

– Men sedan spelade vi upp oss och i slutet av andra perioden kom vi in matchen, fortsätter han.

När Djurgårdens lagkapten Henrik Eriksson reducerade till 3–2 väcktes ett litet hopp hos Djurgårdens fans på plats i Gavlerinken men närmre än så kom inte gästerna.

Brynäs vann med 5–2 och kvitterade därmed till 1–1 i matcher.

Det blir nu en tredje och avgörande åttondelsfinal på Hovet på måndag. Segraren där är klar för SM-kvartsfinal. För förloraren är säsongen över.