Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Burakovsky: ”Nu vet alla vem man är”

André Burakovsky.
André Burakovsky. Foto: TT

Sommarlov med lata dagar i hängmattan?

Inte om du är proffs i världens tuffaste ishockeyliga.

– Man måste verkligen lägga ner ett hårt jobb och vilja bli bättre varje dag, säger André Burakovsky, med en succéartad rookiesäsong bakom sig i Washington, till TT.

André Burakovsky står ett välriktat slagskott från kändistäta Pepes Bodega i närheten av stranden i Båstad.

Han har precis avslutat ett jippo – där han tillsammans med några hockeykollegor utmanar tennisstjärnor som Elias Ymer – och skriver autografer och ställer upp på bilder med unga fans.

20-åringen är ledigt klädd; shorts, t-shirt och den för ishockeyspelare närmast obligatoriska bakochframvända kepsen på huvudet.

Men det är allt annat än en signifikativ bild av sommardagarna för honom eller för andra som har isen som arbetsplats lejonparten av året.

Med 82 grundseriematcher mellan oktober och april följt av ett eventuellt slutspel runt hörnet innebär sommartider träningstider.

– Jag går upp åtta, sedan åker jag till gymmet och börjar där vid niotiden. Därefter hem och äta lunch och sedan tillbaka till gymmet vid fem igen.

– Det är stenhårt varje dag och det är inga enkla pass man ska göra. Men det är alltid skönt när man är klar och det är något man måste göra om man vill vara på den nivån. Det är jäkligt bra spelare som man spelar med och det är tufft att få sin plats där. Det är ingenting man bara har; man måste förtjäna den varje dag.

Han har med sig ett träningsschema från Washingtons fystränare. Hemma i Sverige jobbar han tillsammans med en egen tränare som håller kontakten med klubben.

– När man kommer tillbaka så stämmer man av genom fystester. Har man sämre testvärden så är det inget roligt möte med tränaren efteråt, säger Burakovsky.

I NHL-draften 2013 valdes han i första rundan av Washington, som nummer 23 totalt. Efter en säsong i kanadensiska juniorligan fick han chansen i NHL-laget under försäsongen i fjol. Burakovsky gjorde det så pass bra att han fick debutera i premiären mot Montreal.

Och som han gjorde det.

6.43 in i den första perioden i sin första NHL-match gjorde han, 19 år och 242 dagar ung, sitt första mål. Senaste Washington-spelare att näta i debuten var en viss Alexander Ovetjkin 2005.

– Efter målet så åkte jag nog bara runt i fem minuter och visste inte vad som hade hänt. Jag var helt stirrig, säger Burakovsky.

Trots att speltiden emellanåt pendlade – några gånger blev han nedflyttad till farmarlaget Hershey Bears i AHL – kunde André Burakovsky summera en stark rookiesäsong, där han även testades med stjärnduon Ovetjkin och Nicklas Bäckström. Och i den tredje kvartsfinalen i Stanley Cup-slutspelet mot New York Rangers satte han två mål på Henrik Lundqvist.

Men det var då.

– Även fast det var kul och det är det största man har gjort i sitt liv så är det skönt att ha den första säsongen undanstökad och bara blicka fram mot nästa. Nu vet alla vem man är, så det kommer så klart bli tuffare, säger André Burakovsky.

André Burakovsky

Ålder: 20.
Född: 9 februari 1995 i Klagenfurt, Österrike.
Position: Ytterforward/center.
Klubb: Washington Capitals.
Tidigare klubbar: Malmö Redhawks (–2012–2013), Erie Otters (OHL, 2013–2014), Hershey Bears (AHL, 2014–2015).
NHL-statistik: 22 poäng (9 mål+13 assist) på 53 grundseriematcher. 3 poäng (2+1) på 11 slutspelsmatcher.
Landslagsmeriter: JVM-silver 2014, U18-silver 2012.