Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/carl-gunnarsson-kvitterade-finalserien-i-nhl/

Ishockey

Carl Gunnarsson kvitterade finalserien i NHL

Foto: Bruce Bennett/Pool via AP

Carl Gunnarsson blev matchhjälte när St Louis kvitterade i finalserien i Stanley Cup. Med ett distinkt skott i förlängningen som gick via ribban avgjorde han matchen, som slutade 3–2.

– Det känns fantastiskt. Nu tar vi med oss det här till hemmaplan och fortsätter att jobba, säger han i eftermatchintervjun från isen.

För första gången sedan 2016 räckte de ordinarie 60 minuterna inte till i en NHL-final. Efter 2–2 vid slutsignalen väntade förlängning, där St Louis pressade på från start mot hemmalaget Boston.

Det avgörande målet kom från svensk klubba. Knappt fyra minuter in i förlängningen slog Carl Gunnarsson till med ett hårt skott från blålinjen, och orsakade ett förlösande jubel från St Louis-spelarna som rusade fram för att gratulera den 32-årige backen.

– Jag vet inte ens vad de sade. Jag var för uppspelt för att lyssna, säger den segerrusige tidigare Örebrospelaren i eftermatchintervjun.

En annan svensk, Oskar Sundqvist, noterades för en assist till målet.

St Louis vinst innebär att Bostons segersvit stannar på åtta matcher. Men hemmalaget öppnade bäst och tog ledningen vid två tillfällen under första perioden. En av slitvargarna var Joakim Nordström, som fortsätter att storspela. Nordström kämpade både offensivt och defensivt, och belönades genom att fri få en passning framför mål. Med backhand slog han pucken mellan benen på målvakten Jordan Binnington till 2–1.

Men St Louis svarade snabbt, och kvitterade ytterligare en gång.

– Vi fick till spelet i dag. Vi gav aldrig upp. I kväll fortsatte vi att spela i 60 minuter och den extra tiden. En bra match över huvud taget, säger Gunnarsson.

De två följande perioderna blev mållösa, dock inte utan dramatik. Carl Gunnarsson – som noterades för en assist till St Louis första mål – var millimeter från att avgöra i slutet av tredje perioden, men hans slagskott tog i stolpen.

– Jag hade gärna satt den i tredje, men vem bryr sig? Vi fick med oss det på det här sättet och det spelar ingen roll nu. Det känns jättehärligt just nu, säger Gunnarsson.

Det avgörande målet blev hans första i Stanley Cup-slutspelet på 57 spelade matcher. Det står 1–1 i matchserien, som nu flyttar till St Louis hemmaplan.

– Stämningen har byggts upp under hela slutspelet. Jag tror att det kommer att sorla rejält på lördag, säger Gunnarsson.