Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/damkronornas-fragor-till-forbundet-vart-tog-pengarna-vagen/

Ishockey

Damkronornas frågor till förbundet: ”Vart tog pengarna vägen?”

Damkronorna förklarar nu sin bojkott i konkreta frågor till Ishockeyförbundet. De undrar bland annat hur mycket pengar som satsas på dem och konkret vart pengar tagit vägen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

43 spelare bojkottar spel i svenska ishockeylandslaget i protest mot förbundets inställning till damlandslaget.

Nu förklarar Damkronorna sitt missnöje, och förbundet har nu kontaktat dem. 

Spelarna frågar bland annat vart de pengar som SHL valde att satsa på damerna tog vägen och pekar på brister i allt från reseförhållanden, utrustning och stötteapparat till kosttillskott som gått förbi bäst före-datum. Kvinnorna menar att de inte blir bemötta med respekt.

Efter spelarnas bojkott mot nästa veckas landslagsläger skriver de nu ett långt uttalande om hur de ser på situationen.

Bland annat pekar de på de ”omfattande” kostnader som förbundet har för att försäkra NHL-spelare, samtidigt som damerna inte säger sig ha ett avtal som reglerar ersättning, bonus och försäkringar.

På torsdagen sade generalsekreterare Tommy Boustedt att förbundet var förvånade över spelarnas bojkott. Nu har de tagit kontakt.

– Nästa steg är såklart att vi vill träffa förbundet och jag hoppas att de vill träffa oss också. Att man kan hitta en hållbar utveckling och föra Damkronorna framåt. Det vill förbundet också, det är inte svart och vitt. Men vi kände att vi var tvungna att göra någonting för att få lite fart, säger Klara Stenberg på spelarfacket Sico.

DN har utan framgång sökt ordförande Anders Larsson och generalsekreterare Tommy Boustedt på ishockeyförbundet.

”Vi har haft en kort direktkontakt med Sico, men ännu inte fått något underlag eller annat direkt till oss. Om eller när vi får det diskuterar vi det i första hand direkt med Sico. Därför har jag inga andra kommentarer att ge just nu”, skriver Tommy Boustedt till TT.

Om spelarna kommer att fortsätta sin bojkott när landslaget samlas nästa gång kan Klara Stenberg inte svara på.

– Vi får ta det en dag i taget och se om vi har framsteg här i dagarna. Vi ska komma ihåg att Damkronorna vill spela och representera sitt land, men de känner att under nuvarande förutsättningar går det inte, säger hon.

”Spelare som representerat Damkronorna har under flera år framfört att det inte är möjligt att delta i spel under de ekonomiska förutsättningar som råder”, skriver spelarna i ett uttalande från spelarfacket Sico.

De pekar på reseförhållanden, och skriver bland annat att de åkt hem med Finlandsfärja efter en turnering, och har rest till USA en dag före starten av en turnering. 

”Vad förväntar sig SIF för resultat med de förutsättningarna?”

”Hur damspelarna blir talade till och genom avsaknad av likvärdighet känner sig Damkronorna oviktiga och som om de är ett ok att bära för SIF”, skriver de.

Bland annat pekar spelarna på de 400.000 kronor som SHL valde att satsa på damlandslaget förra året, och som skulle matchas av förbundet. I och med att förbundet inför i år drog in all ekonomisk ersättning till damerna undrar spelarna vart de pengar som blev över från förra året tog vägen. 

”Argumentet från SIF att de arbetar och behandlar Tre Kronor och Damkronorna (lika), håller inte. Vi går minus på att delta på landslagsläger, medan spelarna i Tre Kronor har bra löner från sina klubbar.”

Spelarna tar också upp antal samlingsdagar, stöttepersonal kring de olika ungdoms- och seniorlandslagen, avsaknaden av en utvecklingsplan, att de fått kosttillskott som passerat bäst före-datum, och att de tvingas bära herrkläder när de är med landslaget.

”Vi har under en femårsperiod bett om kläder i dammodell, kläder som skall vara sydda och anpassade för kvinnor. I gensvar får vi höra att SIF tillhandahåller lika kläder till samtliga landslag, dvs. herrkläder.”

Se hela Damkronornas lista på punkter de vill framföra till Ishockeyförbundet

Läs mer: 

Varken ligan eller förbundet ger ersättning för landslagsspel 

Ishockeyn ensam om att inte betala landslagsspelare 

Finlands förbundskapten om reaktionen på bojkotten: Skrattretande

Malin Fransson: Stöd från Tre Kronor skulle öka pressen på förbundet