Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Damkronornas hot från höger ska ge motståndarna huvudbry

Anna Kjellbin och Lisa Johansson är högerskyttar och svenska segervapen i VM.
Anna Kjellbin och Lisa Johansson är högerskyttar och svenska segervapen i VM. Foto: Roger Turesson

Tack vare Anna Kjellbin och Lisa Johansson kan Damkronornas VM-lag hota motståndarna från både höger och vänster.

– Det gör självklart att vårt spel blir mer svårläst, säger backen Anna Kjellbin inför världsmästerskapet i Kanada.

Högerskyttar är en bristvara i svensk hockey i stort, men ingenstans är det lika tydligt som på damsidan.

I OS i Sotji hade inte Sverige en enda högerskytt, eller ”rightare” om ni så vill, i truppen. Samma sak när VM avgjordes i Malmö förra våren.

I årets VM-lag finns inte bara en utan två högerskyttar: Linköpings back Anna Kjellbin och AIK:s forward Lisa Johansson.

– I ett powerplay innebär det att vi till exempel kan ha en skytt på vänstersidan som är rightare för direktskott och även vid tekningar kan det så klart också ge oss en fördel, säger Lisa Johansson.

– När lagen tränar boxplay utgår de ofta från att det powerplay som de ska möta ställer upp på högersidan. Därför finns det alltid möjlighet till ett visst överraskningsmoment när du gör tvärtom, fyller Anna Kjellbin i.

Lisa Johansson skrattar till innan hon säger:

– Som forward gillar jag också när jag märker att motståndarnas målvakter inte kan läsa mig eftersom de inte är lika vana vid rightare.

Ofta är högerskyttar vänsterhänta, men det finns undantag. Lisa Johansson är ett exempel.

– Jag är till och med extremt högerhänt, säger Lisa Johansson med ett skratt.

– I mitt fall tror jag snarare skälet är att pappa var rightare. Det var hans klubbor som jag använde när jag var liten och spelade landhockey. Det gjorde att det blev en vana för mig, fortsätter hon.

Anna Kjellbin tillhör däremot kategorin vänsterhänt högerskytt.

– Min pappa var leftare, men i mitt fall spelade det alltså ingen roll. Vilket säkert var tur eftersom det känns som en fördel att vara rightare med tanke på att vi inte är så många, säger Anna Kjellbin.

När vi diskuterar pappornas inflytande berättar Anna och Lisa att papporna Magnus respektive Lasse faktiskt spelade tillsammans under sina uppväxtår i småländska Nybro.

– Den svenska hockeyvärlden är inte så stor säger Anna med ett leende.

Sverige är inte enda landet som har svårt att få fram duktiga högerskyttar. I flera av övriga europeiska VM-lag ser det ut ungefär på samma sätt. Däremot är trenden inte lika tydlig i de nordamerikanska lagen.

– I USA är det nästan tvärtom. De har ofta väldigt många rightare i sitt lag, säger Lisa Johansson.

– Jag vet inte om det stämmer men vad jag har hört är att i USA tycker de att ens starka hand ska vara nere på klubban, till skillnad från oss här i Sverige. Det gör att många av deras högerhänta spelare också är högerskyttar.

När DN träffar Anna Kjellbin och Lisa Johansson på hotellet på Arlanda har Damkronornas VM-lag precis samlats för att inleda VM-förberedelserna. Efter en natt på hotellet flög spelare och ledare på tisdagen till Kanada, och på måndag börjar VM.

För Lisa, som fyller 24 år i april, blir det här hennes andra VM-turnering. Två år yngre Anna Kjellbin är däremot VM-debutant.

– Det är klart att VM har varit ett mål den här säsongen och det ska bli fantastiskt kul. Det känns som vi har något bra på gång och att få debutera i Kanada gör så klart det hela ännu bättre, säger Anna Kjellbin.

– Jag har längtat tillbaka till Kanada sedan min VM-debut 2013. Kanada är hockeyns hemland – trycket och hockeyintresset där slår allt annat jag upplevt, säger Lisa Johansson.

Fakta. VM i Kamloops

VM för damer avgörs i kanadensiska Kamloops 28 mars-4 april

Sverige spelar i grupp B.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Måndagen den 28 mars

Sverige-Tjeckien

Tisdagen den 29 mars

Sverige-Japan

Torsdagen den 31 mars

Sverige-Schweiz

I grupp A spelar: USA, Kanada, Ryssland och Finland.

De två högst placerade lagen i grupp B går vidare till kvartsfinal där gruppettan möter fyran i grupp A och tvåan möter trean i grupp A.

Ettan och tvåan i grupp A går direkt till semifinal.

Trean och fyran i Sveriges grupp spelar en nedflyttningsserie mot varandra i bäst av tre matcher. Förlorarna flyttas ner till B-VM nästa år.