Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Djurgården kvitterade i kvartsfinalen

Foto: Anders L Eriksson/Bildbyrån

Högt tempo, grinigt, stökigt och många utvisningar. Och avgöranden i sista minuten. Djurgården slog Frölunda med 3-1 (1-0, 0-1, 2-0) på fredagskvällen inför ett fullsatt Hovet och kvitterade till 1–1 i matcher.

”Vi är två bra lag som kämpar och krigar om allting”, säger Djurgårdens Mikael Tellqvist som gjorde en stormatch i målet.

När det återstod 1,23 av matchen föll Frölundas Ryan Lasch till isen vid en tilltrasslad situation vid Djurgårdens mål. Plötsligt började det vevas i en klunga av spelare och Frölundas back Elias Fälth kastade sig in i högen.

Resultat: Frölunda fick två spelare utvisade och Djurgården en.

Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi tog timeout och när spelet kom i gång igen tog det bara 14 sekunder innan Djurgårdens Daniel Brodin smällde in 2-1 till hemmalaget.

– Jag fick en bra passning av "Thore" (Patrick Thoresen) och det var skönt att den gick in, säger Daniel Brodin. Jag har fått sådana situationer innan och har varit lack att jag inte satt dem. Så i morse stod jag och nötte lite extra.

Efter målet tog Frölunda ut målvakten Lasse Johansson med resultatet att Philip Holm gjorde 3–1 i tomt mål med fyra sekunder kvar.

Efter matchen var Frölundas tränare kritisk till domarna.

– Jag tycker det är tråkigt att matchen avgörs på det sätt den görs. Det är ett jäkla tryck på läktarna och det blir tryck på domarna som gör att de i den stressen kan ta lite tokiga beslut, säger Roger Rönnberg.

– Det som är tråkigt och surt är den sista tvåan.

Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi tyckte däremot att den utvisningen ”var perfekt”.

Och han var nöjd med hur hans lag genomförde matchen.

– Totalt sett en bra match, Roger (Rönnberg) är stressad redan och ska börja plocka bort våra spelare och snacka om domarnas insatser, så det blir en härlig fajt igen.

Djurgården inledde, precis som i förlustmatchen i Göteborg i onsdags, bäst i den första perioden. Men det blev bara ett mål. Efter 5,58 gjorde Robin Alvarez 1–0, assisterad av Linus Hultström. backen elfte poäng i slutspelet,

Men i den andra tog Frölunda över mer, mycket tack vare flera Djurgårdsutvisningar. Och i ett powerplay kvitterade laget genom Joey Crabb.

Tredje perioden var jämn och många satt och väntade på förlängningen när Daniel Brodin slog till.

Djurgården kan tacka sin veteranmålvakt Mikael Tellqvist för att han höll dem kvar i matchen i den andra perioden.

– Det kändes bra hela dagen i dag, jag hade en bra känsla i hela kroppen. Det flöt på, sedan är det så klart skönt att göra några viktiga räddningar i början av matchen så man kommer in i den.

Var det en grinig match?

– Det smälls på överallt, men jag tror båda lagen tycker det är kul att spela de här matcherna, säger Mikael Tellqvist.

Redan på söndag är det dags igen, då i Frölundaborg. Frågan är då om Djurgården ska kunna bryta bortatrenden, laget har förlorat fem raka bortamatcher.

Och ska man vinna den är kvartsfinalserien måste man vinna på bortaplan också.

Djurgården-Frölunda, 3–1

(1–0, 0–1, 2–0)

Matchbetyg: 3
Bra tempo, mycket närkamper och lite smågrinigt. Precis som slutspelsmatch ska vara. Två bra målvaker höll siffrorna nere.

Matchens lirare
Djurgårdens 36-årige målvakt Mikael Tellqvist gjorde en stormatch, 96,96 i räddningsprocent.

Stöd av publiken
Djurgården har verkligen en sjätte spelare i form av publiken. Trycket blir enormt i den gamla hockeyladan när klacken drar i gång.Svåra domslutDomarna hade klara problem med en del av domsluten.DjurgårdskollenHur länge ska Linus Hultström orka spela nästan dubbla pass. I går var han på isen i 25 minuter, klart mest på isen. Nils Palmgren