Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/djurgarden-slar-ut-skelleftea-vidare-till-semifinal/

Ishockey

Djurgården slår ut Skellefteå – vidare till semifinal

Djurgården firar kvitteringen till 1–1 mot Skellefteå. Foto: Erland Segerstedt/TT

Djurgården vann mot Skellefteå på bortaplan med 4–1 efter ett omdiskuterat mål i den andra perioden. Därmed är stockholmarna vidare till semifinal i ishockeyns SM-slutspel.

– Det känns som att alla våra kedjor fungerat bra under matchserien. Vi var väl lite bredare och starkare än Skellefteå, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson. 

Rätta artikel

Vinst och Djurgården var klara för semifinal, förlust och en avgörande match väntade på torsdag på Hovet. Det var förutsättningarna inför kvartsfinal sex. Något som talade för stockholmarna var att de vunnit alla matcher på bortaplan mot Skellefteå den här säsongen – och trenden skulle hålla i sig. 

Matchen inleddes svajigt med lite avvaktande spel. Skellefteå hade lärt sig från försvarsmissarna i de tidigare hemmamatcherna och var väldigt fokuserade och resoluta i period ett.  

Joakim Lindström bröt dödläget efter 06.40 då han bombade in ett stenhårt slagskott, målvakten Adam Reideborn hann knappt reagera. Det var Lindströms tredje mål på de två senaste matcherna. Efter målet följde fortsatt böljande spel och resultatet stod sig perioden ut. 

– Det klart att det är trist att hamna i underläge men killarna visar stark karaktär som lyckas vända matchen, säger Robert Ohlsson.

Djurgården började den andra perioden bäst och hade ett högre pucktempo och målvakt Mantas Armalis fick svettas. Skellefteå stack upp med några längre anfall utan att det resulterade i något mål. Kvitteringsmålet kom efter nästan nio minuter in i perioden genom en styrning från Emil Bemström, hans andra mål i slutspelet och ett rättvist resultat med tanke på DIF:s spel. 

Efter målet studsade Skellefteå tillbaka och kom till flera avslut genom Oscar Möller, Johan Alm, Jonathan Pudas och Emil Djuse. Om första perioden var lite mer avvaktande var det i stället full fart i matchens mittperiod. 

Med 70 sekunder kvar av perioden hade Djurgården ytterligare en puck i nät. Men Daniel Brodins vara eller icke vara i målgården vid Linus Hultströms skott behövde videogranskas innan målet godkändes. Skellefteås bänk visade stor besvikelse, 2–1 till gästerna stod det efter andra perioden. 

Målet hade mycket väl kunnat bli bortdömt enligt de regler som finns, sa C Mores kommentator Petter Rönnqvist. Det är en ren 50–50 situation, menade experten Sanny Lindström. 

– Med hjälpen och bilderna vi får står vi fast med beslutet att vi dömer mål, sa domaren Andreas Harnebring till C More efter matchen. 

I tredje perioden fanns bara ett alternativ för Skellefteå, vända matchen för att säsongen skulle fortsätta. Men efter fyra minuter och tolv sekunder hände det som inte fick hända. Efter ett fint spel med Emil Bemström och Axel Jonsson-Fjällby avslutade Marcus Davidsson anfallet och 3–1 till Djurgården. 

Skellefteå hade svårt att få till en reducering även om laget skapade flera chanser och stort tryck. Djurgården gick in i varje närkamp och spelade riskminimerat i tredje perioden. Sebastian Strandberg punkterade matchen i tom bur med lite mindre än två minuter kvar, matchen slutade 4–1. 

– Det var otroligt skönt, vi kan bara ligga rätt i spelet utan puck och kontrollera det därifrån, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson. 

Segern innebär att Djurgården är vidare till semifinal och för Skellefteå är säsongen över. Uttåget för Skellefteå innebär också att Bert Robertsson säger farväl till klubben han tränat under åtta säsonger.

Mats J Larsson: Nu kan Skellefteå AIK:s historiska epok vara över